Știri din capitalele Europei, 26 septembrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Uniunea Europeană intenționează să sprijine planurile de eliminare a unora dintre măsurile de protecție a lupilor de pe continent, pe măsură ce populația acestora crește, în cea mai recentă confruntare politică dintre fermieri și ecologiști, potrivit The Associated Press.

Ambasadorii celor 27 de state membre ale UE au ajuns miercuri la o majoritate calificată pentru a încerca să slăbească normele de protecție consacrate în prezent în Convenția europeană privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa. O decizie este așteptată în decembrie, deși miniștrii UE trebuie să voteze oficial poziția blocului în următoarele săptămâni.

Fermierii din multe state sunt din ce în ce mai îngrijorați de atacurile haitelor de lupi asupra animalelor lor, pe măsură ce aceștia se răspândesc în păduri și câmpuri din apropierea terenurilor agricole.

 

SOFIA

Una dintre principalele organizații de angajatori din Bulgaria a declarat că se opune planurilor guvernului de a crește salariul minim în una dintre cele mai sărace țări din UE, susținând că acesta este deja prea ridicat. În prezent, Bulgaria are unele dintre cele mai mici salarii din UE, nivelul salariului minim fiind stabilit la 50% din salariul mediu din anul precedent. Cu toate acestea, salariul minim urmează să crească de la 470 de euro la 535 de euro până în 2025 – o creștere de 15%. Cu toate acestea, Asociația capitalului industrial din Bulgaria insistă ca salariul minim să nu fie majorat și chiar să fie redus la 420 de euro, deoarece investitorii îl consideră prea ridicat, potrivit Euractiv.

 

TIRANA | UNIUNEA EUROPEANĂ

Calea de aderare a Albaniei la UE va fi decuplată de cea a Macedoniei de Nord, primele grupuri de negocieri urmând să fie deschise oficial la 15 octombrie, conform unei decizii unanime a ambasadorilor statelor membre ale Uniunii Europene de miercuri, 25 septembrie, a declarat un purtător de cuvânt pentru Euractiv. Parcursul de aderare al celor două țări din Balcanii de Vest a fost asociat cu începerea negocierilor lansate oficial în vara anului 2022. Cu toate acestea, din cauza disputelor dintre Skopje și Bulgaria, deschiderea efectivă a eforturilor de aderare a fost amânată fără a se întrevedea un termen limită, afectând în mod direct progresele Tiranei.

 

MOSCOVA

Rusia, principalul exportator mondial de grâu, își extinde porturile de la Marea Baltică, în contextul în care își propune să crească exporturile agricole cu 50% până în 2030, reducând în același timp dependența de rutele tradiționale de la Marea Neagră, au declarat oficiali și executivi.

Țara, care a exportat cel puțin 72 de milioane de tone de cereale în sezonul 2023/24, caută noi piețe în America Latină și Africa pentru a se diversifica de la piețele sale tradiționale de cereale din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, scrie Reuters.

În ultimele decenii s-a bazat pe porturile sale din Marea Neagră pentru a gestiona exporturile agricole în plină expansiune, însă conflictul cu Ucraina a făcut ca zona să devină riscantă pentru transportul maritim, ambele părți atacând periodic instalațiile și infrastructura celeilalte.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: