USR și consultanții de lux. Cum s-a ajuns la demisia lui Viziteu

sursa: Inquam

Cu doar două luni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, campania Elenei Lasconi, candidată USR, se confruntă cu o criză majoră după demisia managerului de campanie, Lucian Stanciu Viziteu, care este și primarul municipiului Bacău. Demisia acestuia vine pe fondul unor critici crescânde referitoare la lipsa de transparență în deciziile luate în cadrul campaniei, dar și a nemulțumirilor legate de costurile ridicate ale echipei de consultanți angajate de Lasconi.

USR, consultanți politici de lux

În ultima vreme conducerea partidului a luat o serie de decizii controversate. Au fost aduși în echipa o serie de consilieri de lux. Vorbim între altele despre Bob Wickers, un consultant politic american cu o experiență vastă, dar și cu un istoric sensibil. Wickers a fost implicat anterior în campaniile electorale ale lui Ion Iliescu, fost președinte al României, dar și în campania președintelui rus Boris Elțîn, precum și în campanii ale unor politicieni republicani din Statele Unite. Aceste legături au ridicat semne de întrebare în rândul susținătorilor USR, o formațiune care și-a construit imaginea pe valori de transparență și reformă politică.

Costul pentru serviciile firmei lui Wickers este unul pe măsură: 175.000 de euro pentru campania din primul tur, sumă care va crește cu încă 100.000 de euro dacă Lasconi ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale. Această cheltuială ridicată a fost privită cu scepticism atât în interiorul partidului, cât și în afara lui, punând în discuție prioritățile financiare ale USR într-o campanie de o asemenea anvergură.

Nemulțumirile nu se opresc aici. O altă decizie contestată a fost aducerea lui George Rîpă ca și consultant al campaniei, pentru o sumă considerată exorbitantă de către critici: 16.000 de euro pe lună. Comparativ cu bugetele mai modeste ale altor candidați, aceste cifre par disproporționate și sugerează o campanie axată mai mult pe consultanță externă decât pe mobilizarea susținătorilor și a voluntarilor locali.

@judecata.de.acum Cu cât este plătit de USR un consultant pentru Elena Lasconi? Discuția completă poate fi găsită pe contul nostru de YouTube: Judecata de Acum. #JudecatadeAcum #JdA #Lasconi #USR #bani #ElenaLasconi #alegeri #alegeriprezidentiale2024 #alegeriprezidentiale #Romania #politica ♬ sunet original – Judecata de Acum

Consultanții sunt plătiți din bugetul partidului, însă acest buget este compus și din bani publici. Cu alte cuvinte, USR ține acești consultanți pe banii românilor. Mai mult, acești consultanți nu au adus nici măcar beneficii vizibile candidatului Elena Lasconi. În majoritatea sondajelor de opinie aceasta continuă să se zbată în jurul valorii de 12 – 13%. Chiar dacă are șanse minime de a ajunge în turul II, Lasconi continuă să pompeze bani în consultanți de lux.

Aceste lucruri generează disensiuni interne în USR, așa cum vedem din demisia lui Viziteu. La rândul lor, aceste disensiuni riscă să afecteze coeziunea și imaginea USR, un partid care s-a prezentat ca fiind o alternativă politică modernă și reformistă. Criticile din interiorul formațiunii par să vizeze, în principal, direcția în care se îndreaptă campania Elenei Lasconi și utilizarea resurselor financiare. Partidul a trecut de-a lungul timpului prin numeroase rupturi și schimbări de conducere și nu ar fi exclus ca un eșec major al Elenei Lasconi să ducă la debarcarea acesteia de la conducerea USR sau chiar la plecarea altor membrii.

Scandaluri în care au fost implicați Viziteu și Rîpă

De-a lungul timpului, Lucian Stanciu Viziteu a fost implicat în mai multe scandaluri publice. Cel mai notabil este „Dosarul apartamentul”, în care edilul Bacăului a fost suspectat de corupție legat de achiziții imobiliare dubioase. Pe fir intrase și DNA.

Conform anchetei de la vremea respectivă, Cerasela Ionela Cocalea, membră USR şi inspector de specialitate la Baze Sportive, în cadrul Primăriei Bacău, locuia într-un apartament de peste 100 de mp, dotat şi utilat modern, pe strada Pictor Aman 94, chiar lângă noul sediu al Primăriei. Era vorba despre clădirea în care funcţionează Inspectoratul de Stat în Construcţii şi care, la etajele superioare,are apartamente de locuit. Municipiul Bacău deţine 4 locuinţe de serviciu în imobil. Două sunt date spre folosinţă Teatrului Bacovia, unul Poliţiei Locale, iar altul în administrarea Primăriei.

Viziteu a respins acuzațiile, susținând că acestea sunt doar manevre politice în contextul alegerilor. De asemenea, în 2023 a pierdut un proces împotriva unui jurnalist și unei publicații care l-au criticat, cerând daune de 20.000 de euro și ștergerea articolelor negative.

De partea cealaltă Rîpă și-a făcut apariția în cadrul campaniei lui Lasconi de pe poziții conservatoare, opuse tendințelor progresiste din USR. Rîpă fervent susținător al lui Donald Trump și critic al unor figuri politice precum Kamala Harris, pe care o compară cu liderii comuniști. Tendințele naționaliste și de extrema dreaptă ale Elenei Lasconi ar putea fi explicate așadar tocmai prin colaborarea cu George Rîpă. Așa cum arăta PS News, în 2022, George Rîpă îi bănuia de război hibrid pe cei de la MOL pentru că măriseră prețul carburanților. Pentru consultantul USR-ist, orice companie care mărește prețurile face război hibrid în România.

Așadar, într-o campanie în care fiecare mișcare contează, deciziile strategice luate în aceste ultime luni vor avea un impact direct asupra șanselor Elenei Lasconi de a atrage susținători și de a se poziționa favorabil în cursa prezidențială. Pe măsură ce tensiunile cresc în cadrul USR, rămâne de văzut dacă formațiunea va reuși să-și mențină unitatea și coeziunea internă.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: