VIDEO Mihai Daraban, președinte CCIR: România nu mai produce nimic, planul de reindustrializare este binevenit

Mihai Daraban, invitat Puterea Știrilor 26.09

Planul de reindustrializare a României este de aplaudat, mai ales în condițiile unui deficit comercial mare, a afirmat Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie, invitat în studioul Puterea Știrilor. Acesta a dat drept exemplu industria construcțiilor unde România nu mai fabrică nimic, importând în jur de 70% din necesar.

„Avem fabrici în România, dar sunt foarte multe alte componente, de finisaje, de instalații –  toate sunt importate. Nu mai spun despre industria navală; săptămâna viitoare se va lansa un vapor nou la apă, în Șantierul Naval Constanța. Absolut totul este din import. Adică nu există industrie orizontală. Până și broaștele de la ușile cabinelor sunt aduse din import. Adică va trebui, într-un fel sau altul, să aducem acele producții, nu știu dacă le vor face românul sau străinul, dar să aducem acele producții de bunuri de larg consum ca să pozitivăm cât de cât balanța asta comercială a României. Pentru că, știți, am văzut, am trecut prin satele cele mai sărăcăcioase din România; cu mașină, dar cădea casa pe ei. Aveau televizor, aveau antena la ușă și noi, paradoxal, nu asamblăm un televizor în România”, a explicat Mihai Daraban.

Un alt exemplu, a continuat președintele CCIR, este zona de electrocasnice, reprezentată la noi de o singură fabrică, la Găești. Însă consumatorul secolului nostru vrea diversitate de preț, de calitate, pentru a alege. Prin urmare programul de industrializare este binevenit, întrucât va da o șansă acelor producții care funcționează acum doar pe baza importurilor.

„Însă acest program nu este suficient. Din păcate, sistemul bancar românesc este văduvit de niște specialiști interni ai băncilor care să simtă business-ul. Băncile nu simt. La bancă, dacă te-ai dus, îți cere gaj 30%, 40%, să pui un teren, să pui o casă, ei atâta, știu. Ei nu simt business-ul pentru că n-au specialiști în interior care să citească un studiu de fezabilitate, un plan de business și să zică: da, domnule, ăsta are o idee bună, merită să-l finanțăm”, a subliniat Mihai Daraban.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: