SURSE Răsturnare de situație pentru Partidul DREPT, asociat cu Geoană. De ce NU poate avea reprezentanți în BEC

Sursa foto: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Răsturnare de situație pentru partidul DREPT, asociat cu Mircea Geoană. Surse politice au dezvăluit pentru PS News că, în urma unui scandal între europarlamentarul Vlad Gheorghe și Mircea Geoană, 6 parlamentari și-au dat demisia din partid, motiv pentru care Biroul Electoral Central (BEC) le-a invalidat decizia de a avea reprezentanți în secțiile de votare la alegerile parlamentare.

Asta după ce, Înalta Curte de Casație și Justiției decisese, sâmbătă, 7 septembrie, definitiv, că partidul poate avea reprezentanți în Biroul Electoral Central (BEC) și în secțiile de vot.

Partidul DREPT, despre care surse politice susțin că ar fi asociat cu Mircea Geoană, a cerut să fie considerat partid parlamentar după ce luni, 2 septembrie, zece deputați de la USR, PNL și AUR au cerut conducerii Camerei Deputaților să constate că s-au înscris în Partidul DREPT (Dreptate și Respect în Europa) și să constate că a devenit partid parlamentar odată cu intrarea lor în formațiunea politică necunoscută până la acel moment.

Miza cererii celor zece deputați era una semnificativă: posibilitatea de a avea reprezentanți în secțiile de vot la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Reprezentanții în birourile electorale și în secțiile de vot sunt văzuți de clasa politică drept o garanție că voturile pentru un anumit partid sau candidat nu sunt anulate. Articolul 118^1 din legea 208 / 2015 privind alegerea senatorilor și deputaților prevede că pot avea reprezentanți în secțiile de vot și acele partide ”care nu au participat la ultimele alegeri parlamentare, dar la data declanșării calendarului electoral pentru alegerile parlamentare au ca membri 7 senatori sau 10 deputați”. Iar partidul care îl susține pe Geoană are acum doar 4 parlamentari, după ce 6 și-au anunțat demisiile.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: