Știri din capitalele Europei, 27 septembrie

VIENA

Partidul Libertății (FPÖ) din Austria, de extremă-dreapta, ar putea câștiga pentru prima dată alegerile naționale la scrutinul de duminică din Austria, exploatând anxietățile alegătorilor cu privire la imigrație, inflație, Ucraina și alte preocupări, după recentele victorii ale extremei-drepte în alte părți ale Europei, potrivit The Associated Press.

Herbert Kickl, fost ministru de Interne și strateg de campanie de lungă durată, care a condus FPÖ din 2021, dorește să devină noul cancelar al Austriei. Acesta a folosit termenul de „Volkskanzler”, sau cancelarul poporului, care a fost folosit de naziști pentru a-l descrie pe Adolf Hitler în anii 1930. Kickl a respins comparația. Dar pentru a realiza acest lucru, el ar avea nevoie de un partener de coaliție care să dețină majoritatea în camera inferioară a parlamentului. Iar o victorie nu este sigură, sondajele recente indicând o cursă strânsă. Potrivit acestora, FPÖ are un sprijin de 27%, Partidul Popular Austriac al cancelarului Karl Nehammer, conservator, are 25%, iar Partidul Social Democrat, de centru-stânga, 21%.

 

ROMA

Marți, 24 septembrie, petiția de modificare a legii cetățeniei italiene și-a atins obiectivul de 500.000 de semnături în mai puțin de o lună, deschizând astfel calea pentru un referendum național, fără a mai trece prin Parlament, precizează Euractiv. Referendumul urmărește să reformeze actuala lege din 1992, reducând de la 10 la 5 ani perioada de ședere legală continuă necesară adulților pentru a solicita cetățenia italiană. Această schimbare ar afecta aproximativ 2,5 milioane de străini rezidenți în țară.

 

VARȘOVIA

Numărul de vize eliberate studenților străini în Polonia a scăzut semnificativ în acest an, în timp ce proporția cererilor respinse a crescut. Cel mai mare număr de refuzuri a fost acordat solicitanților din Irak, Nigeria și Turcia. Această evoluție survine în urma unei măsuri drastice luate de noul guvern după ce au fost dovedite abuzuri în cadrul sistemului în timpul administrației anterioare. Se crede că vizele de student erau adesea folosite ca o cale de acces pentru a veni la muncă în Polonia sau pentru a obține acces la Spațiul Schengen european, conform Notes from Poland.

Dar acum există îngrijorări că noile restricții vor cauza probleme universităților poloneze care se bazează pe taxele de școlarizare ale studenților străini ca sursă de venit.

 

CHIȘINĂU

Ramura minoritară pro-română a Bisericii Ortodoxe din R. Moldova a acuzat clericii din ramura rivală a bisericii, legată de Moscova, că fac campanie împotriva unui referendum prin care alegătorii sunt întrebați dacă susțin demersul guvernului de a adera la Uniunea Europeană, scrie Reuters.

Metropola minoritară a Basarabiei a declarat că preoții rivali au făcut lobby împotriva campaniei președintei pro-europene Maia Sandu de a adera la blocul comunitar prin „acte profund jignitoare… clar îndreptate împotriva unității spirituale și naționale” a Moldovei.

 

SKOPJE

Prim-ministrul conservator al Macedoniei de Nord a fost revoltat de faptul că tentativa de aderare a țării sale la Uniunea Europeană a întâmpinat un nou obstacol din cauza unei dispute cu Bulgaria. Premierul Hristijan Mickoski a declarat joi că UE încearcă să „dicteze” ce ar trebui să facă Macedonia de Nord și a sugerat că nu va mai accepta nicio întârziere în discuțiile de aderare cu blocul celor 27 de națiuni.

Comentariile lui Mickoski au venit în urma unor rapoarte conform cărora ambasadorii UE reuniți miercuri la Bruxelles au decis să continue procesul de aderare la UE a Albaniei vecine, independent de cel al Macedoniei de Nord. Până în prezent, cele două au avansat împreună, relatează The Associated Press.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: