Bogdan Stoica: Cel mai frumos ciclon din lume

Bogdan Stoica

Sunt foarte mândru de România de ieri, ziua în care am așteptat cu toții ciclonul care urma să ne spele casele de la subsol până la etajul doi. Cel puțin asta a anunțat presa, aflată, în ultimile 72 de ore, într-o căutare frenetică de știri cu saci de nisip și de excavatoare plătite din ce bani, dracu știe, care se mișcă de colo-colo, pentru ca politicienii să pară măcar pentru o zi utili.

Mai toată lumea cu care am discutat în acest weekend a menționat ciclonul. Nimeni nu era speriat, agitat sau deprimat. Mai degrabă surescitat. Luase carne, apă, baterii, chemase și doi prieteni să bea ceva până începe ciclonul și poate chiar mai târziu, dacă tot îi va izola inundația în foișorul din curte. Cam ca la eclipsă.

Modul ăsta de sărbătorire a dezastrului, de pregătire a unui salut ritualic al naturii, fără pic de frică, este descris de unii ca fiind rezultatul ignoranței sau inconștienței. Mie mi se pare un semn de românism. Cred că asta ne definește până la urmă, dincolo de o anumită secvență genetică provenită de la daci. Faptul că întâmpinăm orice nenorocire, oricât de mare, cu priviri curioase și zâmbete de copil.

Românii au în fibra lor genul ăsta de comportament. Exact cum africanii nu-și irosesc caloriile muncind toată ziua în soare, exact cum nemții măsoară de 10 ori și taie puțin câte puțin, noi ne pregătim în avans să sărbătorim cum vom trece peste nenorocirea care ne paște. Ca în pandemie, când nu se mai găseau măști și paracetamol, dar oamenii își clăteau gâtul cu țuică, se urcau pe bicicletă și plecau.

Felicitări tuturor. Mă temeam că ne-am pierdut și am devenit niște europeni ignoranți și anxioși. Suntem încă sceptici și bine.

„Pentru a fi definit ca ciclon fenomenul trebuie să aibă în centrul său izobare închise (cerc) care să delimiteze valori mici și foarte mici de presiune atmosferică. În regiunea noastră a fost o formațiune barică fără izobare închise, adică o o clasică situație pluviogenetică. A considera așa ceva ca fiind furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit”. (Conf. dr. Lucian Sfîcă).

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: