Vouchere de 5.000 de euro pentru panouri fotovoltaice și baterii de stocare a energiei

Sursa foto: Pexels

În octombrie începe încă un program prin care statul decontează sisteme de panouri fotovoltaice şi baterii de stocare. Beneficiarii ar urma să primească vouchere de câte 5.000 de euro, bani din PNRR. În această perioadă se înscriu în program instalatorii, iar din 24 octombrie pot depune documentele persoanele vulnerabile.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene se ocupă de programul prin care pot fi obținute vouchere de 5.000 de euro pentru panouri fotovoltaice şi sisteme de stocare a energiei. Pentru anumite clădiri pot fi chiar chiar 10.000 de euro, adică două vouchere, unul pentru panouri, altul pentru baterii.

Programul are două etape, iar prima etapă două componente. Într-o primă fază vor putea solicita finanţare doar consumatorii vulnerabili, care nu deţin nici panouri fotovoltaice, nici baterii de stocare.

În a doua fază a primei etape se vor putea înscrie cei care deţin sisteme de panouri fotovoltaice şi vor sisteme de stocare, adică baterii. Pentru aceste două categorii programul începe pe 24 octombrie.

Trecem la etapa a doua. Este rezervată populaţiei generale, persoane fizice care nu au nici panouri, nici baterii. Cererile acestora vor putea fi preluate în primăvara anului 2025, data exactă urmează să fie anunţată ulterior de autorităţi.

Bugetul programului depăşeşte 610 milioane de euro, pentru 122.000 de vouchere. Banii sunt din PNRR, potrivit ghidului de finanţare. Instalatorii critică însă condiţiile din ghid.

Dan Tudose, instalator: Persoanele fizice vulnerabile au de realizat foarte multe documente care sunt imposibil de realizat în acest interval de timp până în 24 octombrie când se deschide sesiunea de finanţare. Să poţi găsi aceste persoane vulnerabile care au şi domiciliul acolo, la care şi locuinţa să fie intabulată şi taxele şi impozitele plătite este imposibil.

Persoanele vulnerabile ar urma să fie ajutate de către personalul Ghişeelor Unice de Eficienţă Energetică.

Dan Tudose, instalator: Am întrebat la cel puţin cinci instituţii judeţene şi aceste ghişee nu au atribuţii şi nu le este clar ce au de făcut şi de validat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: