Partidul Libertății din Austria (FPO), de extremă dreaptă, a obținut o victorie fără precedent la alegerile legislative de duminică din Austria. Potrivit rezultatelor parțiale, FPO a obținut 28,8%, în vreme ce conservatorii aflați la guvernare au în jur de 26,3%, iar social-democrații – 21,1%.
Ce spune presa internațională
Presa internațională descrie în linii mari victoria FPO ca pe un adevărat cutremur politic în Austria. Partidul Libertății este un critic al UE, iubește Rusia și se opune aderării depline a României la Schengen. Reuters notează că deși victoria FPO reprezintă un șoc, partidul are de parcurs un drum lung până la guvernare. Acesta are nevoie de o alianță politică, ținând cont că nu are majoritatea absolută în parlamentul de la Viena. Asta înseamnă că drumul său către guvernare este incert, deoarece va trebui să-i convingă în principal pe conservatori să formeze o coaliție de guvernare.
Politico notează în termeni și mai duri rezultatul scrutinului din Austria, spunând că asistăm la prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial la victoria unui partid de inspirație nazistă. FPO, fondat în anii ‘50 de foști membri ai SS și alți veterani naziști, a candidat în aceste alegeri pe o platformă anti-imigraționistă, promițând să ridice o „fortăreață” pentru a ține departe migranții, notează publicația.
Politico mai spune că victoria extremei drepte în Austria reprezintă un semn de îngrijorare pentru Europa ce indică o ascensiune a forțelor populiste. FPO îl consideră un model de bună guvernare pe premierul maghiar Viktor Orban și promite să îi urmeze exemplul. Politico concluzionează că dacă FPO va reuși să formeze o coaliție de guvernare, Uniunea Europeană s-ar confrunta cu un bloc populist eurosceptic care ar cuprinde Austria, Ungaria și Slovacia și, posibil, Republica Cehă după alegerile de anul viitor.
Publicația The Washington Post notează și ea că victoria FPO în alegeri reprezintă o situație nemaivăzută în Austria de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, atunci când naziștii s-au aflat la putere. Publicația mai notează declarațiile lui Nehammer care a a spus că este „imposibil să formezi un guvern cu cineva care adoră teoriile conspirației”, dar a lăsat ușa deschisă la posibilitatea unei coaliții fără președintele FPO, Herbert Kickl, la cârmă. „FPO este un partid foarte eterogen. Slavă Domnului. Există o mulțime de oameni sensibili în FPO”, a declarat Nehammer.
BBC notează că în Austria a început „o nouă eră” după victoria extremei drepte, citând declarațiile lui Herbert Kickl. Postul notează că FPO a mai făcut parte din coaliția de guvernare, dar OVP, aflat pe locul doi în alegeri, a refuzat să participe la un guvern condus de Kickl, un personaj prea radical chiar și pentru gustul cancelarului Nehammer.
Deutsche Welle vorbește despre efectele pentru România ale victoriei FPO în alegerile din Austria. Chiar dacă partidul pro-rus și eurosceptic rămâne în opoziție va avea o influență în creștere asupra guvernului de la Viena și asupra regiunii central și est-europene. Postul notează că în trecut FPO a pus presiune asupra guvernului de la Viena, în ciuda faptului că extremiștii nu erau la guvernare, să amâne primirea României și Bulgariei în Schengen. Astfel, votul masiv acordat FPO ar putea duce la blocarea în continuare a României și Bulgariei la ușile Schengen, mai ales că noul comisar european al Afacerilor Interne și Migrației este conservatorul Magnus Brunner.
În concluzie, victoria extremei drepte în Austria reprezintă o veste proastă atât pentru coeziunea Uniunii Europene și a democrației, cât și pentru eforturile României de a fi acceptată pe deplin în spațiul Schengen.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News