Ratele la credite ale românilor cresc de la 1 octombrie, dar scad de la 1 ianuarie. ROBOR a ajuns cât IRCC

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Românii vor plăti rate mai mici la creditele în derulare după ce indicele de referință privind creditele acordate consumatorilor (IRCC) va fi actualizat de la 1 ianuarie. Însă, până atunci debitorii vor plăti rate mai mari până la finele anului curent, cu IRCC la cea mai mare valoare de când a fost introdus. ROBOR a continuat să scadă și a ajuns la nivelul IRCC.

IRCC va crește de la 1 octombrie de la 5,86% la 5,99%, cea mai mare valoare de când acest indice a devenit referința pentru creditele acordate persoanelor fizice începând cu mai 2019, precum și cea mai mare valoare, calculată retroactiv, din ultimii 15 ani.

Noua valoare valabilă în trimestrul al patrulea, care a fost anunțată de Profit.ro în urmă cu trei luni, se bazează pe media dobânzilor zilnice la tranzacțiile interbancare din perioada aprilie-iunie. Ca urmare a modului în care IRCC se aplică, cu o întârziere de 6 luni de la prima dată din seria trimestrială și de 3 luni de la ultima, indicele este destul de mult în urma tendinței politicii monetare.

Banca Națională a României a tăiat dobânzile cu 0,5 puncte procentuale în ultimele două luni de vară, dar românii vor plăti rate mai mari până la începutul anului viitor. Calculele Profit.ro, pe baza datelor valabile la 27 septembrie (fără 2 zile din seria întreagă de 3 luni), arată că IRCC va scădea la 5,67% de la 1 ianuarie, valoare valabilă până la 31 martie 2025, la cel mai mic nivel din ultimii doi ani.

După ce BNR a tăiat rata cheie la 6,5% pe an și rata facilității de depozit la 5,5%, dobânzile din piață s-au dus în jos, pe fondul unui excedent de lichiditate major, și s-au apropiat de nivelul de 5,5%.

Unii analiști, precum cei ai BCR, așteaptă ca BNR să continue să taie ratele în acest an, cu încă 0,5 puncte procentuale, în condițiile unei economii care frânează simțitor. Alții (ING, UniCredit) sunt de părere că BNR ar putea amâna tăierile de rate, cel puțin la ședința din octombrie, având în vedere presiunile inflaționiste încă semnificative din economie și deficitul bugetar ridicat, precum și ca urmare creșterii accelerate a creditului.

Rata medie a ROBOR la 3 luni, o altă referință importantă pentru creditele în lei mai vechi de 2019 acordate consumatorilor, precum și pentru cele acordate companiilor, a scăzut în trimestrul al treilea la o medie de 5,68% (egală practic cu cea IRCC calculată în același interval), de la 6,04% în trimestrul al doilea. Băncile nu aplică ROBOR în contracte după o formulă standard – unele iau valoarea de la o anumită dată la actualizare, altele calculează o medie.

ROBOR la 3 luni vine de la o valoare maximă trimestrială de 7,93% în T4 2022, în timp ce IRCC n-a depășit 6%, așa cum arătam mai sus.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: