VIDEO Ciolacu: Pregătim programe strategice pentru dezvoltarea economiei; marea industrie – un miliard de euro

sursa: captura de ecran

Guvernul pregăteşte în aceste zile lansarea unui pachet de programe strategice pentru dezvoltarea economiei, iar cel mai important este programul naţional de sprijin pentru marea industrie, în valoare de un miliard de euro, a declarat premierul Marcel Ciolacu, luni, la evenimentul „160 de ani împreună pentru afacerea ta”, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României. 

„Vreau să vă vorbesc puţin despre România pe care o văd eu în viitor, care înseamnă în primul rând un stat cu o economie puternică, iar această putere nu poate veni decât din reindustrializarea ţării. De aceea pregătim în aceste zile lansarea unui pachet de programe strategice pentru dezvoltarea economiei. Cel mai important este programul naţional de sprijin pentru marea industrie, în valoare de un miliard de euro. Vrem să atragem investiţii mari în domenii cheie pentru viitorul economiei. Iată de ce am pregătit şi un plan pentru investiţiile strategice în industria prelucrătoare. Este o schemă de ajutor de stat de 500 de milioane de euro şi facilităţi fiscale pentru investiţii de peste 150 de milioane de euro. Beneficiarul trebuie să creeze în mod direct minimum 250 de locuri de muncă şi să se dezvolte în regiunile cu un PIB pe locuitor sub media naţională”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu a adăugat că ţara noastră trebuie să devină în 10 ani unul dintre hub-urile tehnologice şi industriale din Europa, iar acest lucru poate fi făcut „readucând la viaţă marile uzine de metalurgie, siderurgie şi petrochimie cu ajutorul capitalului privat”.

„Trebuie să investim masiv în industria chimică ca să producem în ţară îngrăşăminte agricole şi să scutim 3 miliarde de euro anual din importuri. În paralel, trebuie să ne asigurăm că, indiferent de crizele care vor veni, România va avea mâncare sănătoasă şi la preţuri accesibile pentru toţi românii. Vom continua să dezvoltăm fabricile de procesare româneşti şi vom creşte subvenţiile pentru fermierii noştri. O altă mare direcţie strategică este creşterea în continuare a alocărilor pentru toate programele de finanţare a IMM-urilor. În paralel, punem la punct un sistem prin care firmele exportatoare să fie susţinute prin bonificaţii fiscale”, a afirmat Ciolacu.

Acestea a subliniat că toate acestea nu se pot realiza fără un parteneriat autentic între stat şi mediul privat.

„Aceasta este partea esenţială o oricărui plan de creştere, de aceea vin să vă propun să deveniţi unul dintre pilonii esenţiali ai acestui parteneriat pentru viitorul unei economii puternice în România. Vă propun să construim împreună o economie în care niciun lider politic să nu mai ia hotărâri care privesc mediul de afaceri fără ca reprezentanţii acestuia să fie parte a deciziei. Vreau să construim împreună o ţară în care preşedintele României să aibă la Palatul Cotroceni un consiliu economic consultativ cu întâlniri lunare, un consiliu din care să facă parte cei mai importanţi reprezentanţi ai mediului antreprenorial din România, alături de analişti economici, de experţi ai mediului antreprenorial, alături de funcţionari ai statului român”, a menţionat premierul.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: