CA al BNR, audieri. Alexandru Nazare: „PNL propune trei membri”. Cine sunt

Foto PS News

Parlamentul se reuneşte, marţi, 01.10 a.c., în şedinţa comună, pentru numirea membrilor din consiliile de administraţie ale BNR, ASF şi CNA. Printre propunerile venite din partea partidelor sunt: consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu şi senatorii Roberta Anastase şi Alexandru Nazare, din partea PNL, şi Aura Socol, din partea PSD.

Alexandru Nazare a declarat pentru PS News, înaintea începerii audierilor, că există mai multe dimensiuni ale activității BNR și că „experiența fiecărui membru în parte, fie că e diplomatică sau de afaceri externe sau în zona socială, este utilă”. 

Este o audiere obișnuită. Partidul Național Liberal propune trei membri: pe domnul Cosmin Marinescu pentru poziția de viceguvernator, iar pentru pozițiile de membri neexecutivi sunt Roberta Anastase și subsemnatul. Sunt audieri obișnuite. În calitate de membru al Comisiei de Buget-Finanțe, am participat la multe astfel de audieri pe procedura uzuală”.

Mugur Isărescu şi Florin Georgescu îşi vor continua mandatul la BNR. La fel şi Leonardo Badea.

Va rămâne Mugur Isărescu pentru că avem nevoie să transmitem, din punctul meu de vedere, același mesaj de încredere, care pe care l-am avut. Vorbim despre aceeași încredere pe care am transmis-o și până acum: de stabilitate, de echilibru. Este foarte important pentru piețe. Este foarte importantă această conduită a României. Din acest punct de vedere, cred că audierile vor consta într-o prezentare a fiecărui membru și, bineînțeles, întrebări din partea celor din comisie”.

În ceea ce privește experiență diversă a membrilor propuși, Nazare spune că există mai multe dimensiuni ale Băncii Naționale a României care necesită aceste tipuri de experiență.

Cred că trebuie să luăm în calcul că există mai multe dimensiuni ale activității Băncii Naționale și cred că experiența fiecărui membru în parte, fie că e diplomatică, de afaceri externe sau în zona socială, este utilă. Fiecare dintre noi își va prezenta obiectivele pentru pozițiile pe care vrem să le ocupăm, de membrii executivi sau neexecutivi, după caz”.

Propunerile partidelor pentru conducerea BNR, ASF şi CNA urmează să fie centralizate până marţi, la ora 12.00, au declarat surse parlamentare. Între timp, partidele au anunţat câteva dintre propunerile care vor intra la audieri în comisiile de specialitate. Secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ţuţuianu, a declarat luni despre Aura Socol, propunerea PSD pentru CA-ul BNR, că are o carieră universitară recunoscută, la ASE, şi o experienţă în domeniul financiar, el precizând că este pentru prima dată când în Consiliul de Administraţie al BNR avem şi o femeie.

Aura Socol deţine în prezent funcţia de membru neexecutiv în Autoritatea de Supreveghere Financiară (ASF), iar pe ordinea de zi a plenului se află şi vacantarea postului acesteia, în urma demisiei. Mugur Isărescu şi Florin Georgescu îşi vor continua mandatul la BNR, la fel şi Leonardo Badea.

PNL îi propune în CA-ul BNR pe senatorii Roberta Anastase şi Alexandru Nazare. Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat, luni, că formaţiunea susţine candidatura consilierului prezidenţial Cosmin Marinescu la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al BNR, el afirmând că acesta este un om cu viziune liberală şi un om apropiat de PNL, fiind luat în calcul şi pentru funcţia de ministru de Finanţe la un moment dat. El a mai spus că Roberta Anastase şi Alexandru Nazare au fost propunerile grupului PNL din Senat.

USR îl propune pe Cristian Popa, care se află deja în mandat. Potrivit unor surse politice, un loc în CA-ul BNR va reveni şi AUR, care urmează să vină cu o propunere.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: