VIDEO Cât de pregătiți sunt americanii să pună o femeie președinte

Sursă foto: Kamala Harris

În cadrul emisiunii Puterea Știrilor, analistul de politică externă Dan Dungaciu a analizat șansele Kamalei Harris în cursa prezidențială din 2024, subliniind provocările pe care le întâmpină în competiția electorală din Statele Unite. Dungaciu a explicat că, în opinia sa, nu se pune problema ca americanii să fie reticenți în a alege o femeie președinte, amintind de alegerile din 2008, când Barack Obama, primul președinte de culoare, a câștigat două mandate consecutive.

„Nu cred că se pune neapărat problema că e femeie sau că nu este femeie. Americanii au fost pregătiți să pună un președinte de culoare și l-au ținut două mandate. După ce Obama a avut două mandate, toată lumea a vorbit despre rasismul din Statele Unite. A crescut rasismul în Statele Unite după ce Obama a plecat de la putere. Obama a fost un președinte iubit, nu a fost ales pe muchie.

Dacă au ales un președinte de culoare după o istorie controversată, nu cred că ar fi un mare șoc să aleagă o femeie. Doamna Hillary Clinton n-a fost departe de a fi aleasă, așa că nu cred că exercițiu ăsta ține de o abordare de gen. Doamna Kamala Harris are în Statele Unite trei probe majore, problema economică, problema securității frontierelor și securitatea internă. Pe toate aceste trei probleme în sondajele de opinie, doamna Kamala Harris stă mai prost decât Trump”, a explicat Dan Dungaciu.

Dungaciu spune că Harris a intrat în cursa prezidențială doar când a devenit clar că Biden nu mai putea candida pentru un al doilea mandat din cauza stării sale de sănătate.

„Doamna Kamala Harris a fost aleasă de domnul Biden ca vicepreședinte. A fost selectată pentru că dânsa dădea bine la un anumit tip de electorat. Cei din presă s-au temut să recunoască că Joe Biden nu mai poate deveni președinte a 2-a oară de teama ca doama Kamala Harris să nu ajungă candidat. Nimeni n-a remarcat-o pe nicio speță în timpul administrației Biden sau cât a fost vicepreședinte.

Ea nu a avut o mare reputație de personaj politic care rezolvă problemele. Kamala Harris nu a fost lansată în cursă pentru că s-a dorit lansarea ei ci a fost lansată în cursă când s-a ajuns la concluzia că nu se mai poate ascunde neputința domnului Biden de a fi candidat. Tocmai pentru asta au pus dezbaterea prezidențială înainte de Convenția Democrată. Asta este secretul pentru care dezbaterea dintre Trump și Biden a fost înainte de Convenția Republicană și Convenția Democrată”, spune analistul.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: