Parlamentul a votat noua conducere a BNR: Isărescu – guvernator, Leonardo Badea şi Florin Georgescu, viceguvernatori

Sursa foto: Facebook

Plenul celor două camere reunite ale Parlamentului a votat marți noua conducerea a Băncii Naționale a României, după ce Comisiile reunite de buget-finanțe-bănci din Parlament au dat raport favorabil pentru aceasta.

Noul Consiliu de Administrație va fi condus de Mugur Isărescu, care păstrează poziția de guvernator. A fost votat de senatori și deputați cu 286 de voturi pentru și 55 contra.

Este cel mai longeviv guvernator de bancă centrală, fiind guvernator din 1990, cu o scurtă pauză în care a fost premier (anul 2000). Isărescu a împlinit la începutul lunii august vârsta de 75 de ani. Prim-viceguvernator urcă Leonardo Badea, votat în plen cu 287 voturi pentru și 54 contra.

Florin Georgescu (susținut tot de PSD și în conducerea BNR din 2004) coboară prim-vicepreședinte.

Cosmin Marinescu (Consilierul președintelui Klaus Iohannis pe probleme economice) intră în CA pe poziția de viceguvernator, înlocuindu-l din partea PNL pe Eugen Nicolăescu. A primit de la cele două camere reunite ale parlamentului 288 voturi pentru și 53 contra.

Membri neexecutivi în CA au fost votați:

Balint Csaba (membru în Consiliul de Administrație al BNR. Înainte de a se alătura BNR în 2019, a lucrat ca analist macroeconomic la o bancă universală, pregătind rapoarte de cercetare cu privire la evoluțiile economice, piețele financiare, precum și industria bancară din România. A absolvit Școala Doctorală de Finanțe și Bănci – DOFIN din cadrul Academiei de Studii Economice din București) – 289 voturi pentru și 52 contra.

Cristian Popa (După terminarea ASE, Popa a obținut titlul de Master în Managementul Riscului Financiar Internațional, după care a obtinut CFA Charterholder (CFA Institute, Virginia, USA) – Chartered Financial Analyst. A lucrat în mai multe bănci comerciale ca director de investiții) – 290 voturi pentru și 51 contra.

Roberta Anastase (Fosta Miss România (1994), de profesie sociolog, a fost și ea avizată pentru a ocupa un loc în board-ul Băncii Centrale . Anastase a fost unul din foștii lideri ai PDL, ex-președinte al Camerei Deputaților, parlamentar și fost europarlamentar) – 286 voturi pentru și 55 contra.

Alexandru Nazare ( fost ministru al Finanțelor în Guvernul Florin Cîțu și ministru al Transporturilor în Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu) – 301 voturi pentru și 40 contra.

Aura Gabriela Socol (profesor ASE. Soția lui Cristian Socol, consilier economic al premierului Marcel Ciolacu) – 289 voturi pentru și 52 contra.

Ultimii trei sunt nou-intrați în boardul băncii centrale.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: