Iranul atacă Israelul cu sute de rachete. Cabinetul israelian de securitate s-a reunit într-un buncăr

sursa: Profimedia

Iranul a lansat un atac cu rachete asupra Israelului. SUA anunțaseră cu câteva ore înainte că au indicii că Iranul se pregătește să lanseze un atac „iminent” cu rachete balistice asupra Israelului, relatează BBC, Potrivit unui înalt oficial de la Casa Albă, acțiunea Teheranului „va avea consecințe grave”.

Rusia și SUA au fost anunțate cu puțin timp înaintea lansării atacului iranian

UPDATE 21:15 

Teheranul a informat Rusia înainte de atacurile cu rachete asupra Israelului, a declarat un înalt oficial iranian pentru Reuters. Statele Unite au fost alertate de Iran prin canale diplomatice „cu puțin timp înainte de atacuri”, a mai declarat oficialul.

Se pare că atacul din această seară s-a încheiat

UPDATE 21:10

Armata israeliană a ordonat închiderea unei noi zone militare în regiunea Dovov, Tivbon și Malkia, în nordul Israelului. Intrarea în această zonă este strict interzisă, a adăugat armata israeliană într-un comunicat, citat de ynetnews.com.

Cu excepția cazului în care Iranul intenționează să lanseze o altă salvă de rachete, se pare că atacul din această seară s-a încheiat, scrie BBC.

Autoritățile israeliene le-au spus oamenilor că își pot părăsi acum adăposturile antiatomice. Autoritatea aeroportuară israeliană spune că spațiul aerian al țării a fost redeschis.

Hamas a declarat marți că salută loviturile cu rachete iraniene care au răzbunat moartea liderului Hamas Ismail Haniyeh, a liderului Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah și a generalului de brigadă Abbas Nilforoushan.

IDF afirmă că a interceptat „un mare număr” dintre cele circa 180 de rachete balistice lansate din Iran, scrie Times of Israel.

Apărarea aeriană a Israelului a fost „eficientă”, afirmă IDF. SUA au participat, de asemenea, la apărarea Israelului, atât prin detectarea amenințării din partea Iranului, cât și prin interceptarea unora dintre rachete, potrivit armatei.

IDF spune că există cazuri „izolate” de impact în centrul Israelului și mai multe în sudul Israelului.

Șase morți și nouă răniți, în atacul terorist din Yaffo

UPDATE 21:05

Ca urmare a atacului terorist din Yaffo, de lângă Tel Aviv, șase persoane și-au pierdut viața, iar alte nouă au fost rănite, anunță poliția israeliană, citată de ynetnews.com. Cei doi teroriști care au acționat în apropierea unei stații a metroului ușor au fost lichidați de forțele de securitate din apropiere.

Iran: „În cazul în care regimul sionist îndrăznește să răspundă, va urma un răspuns zdrobitor”

UPDATE 21:00

„Răspunsul legal, rațional și legitim al Iranului la actele teroriste ale regimului sionist – care au vizat cetățeni și interese iraniene și au încălcat suveranitatea națională a Republicii Islamice Iran – a fost pus în aplicare în mod corespunzător. În cazul în care regimul sionist îndrăznește să răspundă sau să comită noi acte de ostilitate, va urma un răspuns ulterior și zdrobitor. Statele regionale și susținătorii sioniștilor sunt sfătuiți să se despartă de regim”, este mesajul transmis pe contul de la rețeaua de socializare X a misiunii Iranului la ONU.

Răspunsul va fi „sever. Ceea ce a înfruntat Iranul până acum e doar o bucățică”

UPDATE 20:45

Oficiali israelieni de rang înalt au precizat marți seara că Israelul nu va rămâne tăcut ca răspuns la atacul masiv cu rachete al Iranului, scrie ynetnews.com. Un oficial de securitate a promis că „va exista un răspuns sever”, în timp ce un alt oficial israelian a declarat: „Ceea ce Iranul a înfruntat până acum este doar o bucățică din ceea ce va înfrunta acum”. Un oficial guvernamental de rang înalt a adăugat: „Israelul are toată legitimitatea de a lansa o lovitură fără precedent pe teritoriul iranian – acum este momentul să lovim în capul șarpelui iranian”.

Un al doilea val al atacului cu rachete al Iranului asupra Israelului

UPDATE 20:35

Israelienilor li se cere să rămână în continuare în adăposturi, căci Iranul a lansat un al doilea val de rachete asupra teritoriului israelian. Cotidianul israelian Jerusalem Post scrie că în primul val au fost lansate circa 500 de rachete asupra teritoriului. Sirenele sună pe aproape întreg teritoriul israelian în continuare.

Ministrul Securității Interne Itamar Ben-Gvir a declarat că au fost mobilizate 13.000 de echipe de urgență, în așteptarea unor intervenții necesare pe întreg teritoriul țării.  Șeful Magen David Adom, Eli Bin, a declarat, la rândul său, că o clădire din nordul orașului Tel Aviv a fost lovită din plin de o rachetă.  Trei persoane au fost rănite la Tel Aviv, de fragmente de rachetă căzute în oraș. Victimele se îndreptau spre adăposturi, așa cum li se ceruse de către autorități.

Președintele american declară că SUA sunt pregătite să ajute Israelul

UPDATE 20:15

Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi că Statele Unite sunt pregătite să ajute Israelul să se apere de atacurile iraniene cu rachete şi să protejeze armata americană din regiune.

„Am discutat despre modul în care Statele Unite sunt pregătite să ajute Israelul să se apere împotriva acestor atacuri şi să protejeze personalul american din regiune”, a scris Biden pe platforma X după o întrevedere avută la începutul zilei cu vicepreşedinta Kamala Harris şi echipa de securitate naţională de la Casa Albă.

Iranul a lansat atacul asupra Israelului

UPDATE 19:45
Atacul iranian despre care americanii avertizaseră Israelul că este „iminent” este acum pus în practică, cu sute de rachete. În aceste momente, centrul Israelului este atacat cu sute de rachete iraniene, cetățenilor israelieni transmițându-li-se mesaje în care li se cerea să se îndrepte spre adăposturi. Sirenele sună continuu în regiunea de centru a țării. În același timp, Hezbollah atacă cu rachete mai multe zone din Israel.

În primele momente ale atacului, Iranul a lansat circa 200 de rachete, potrivit unei surse israeliene.

În același timp, Hezbollah atacă cu rachete mai multe zone din Israel. Comandamentul IDF  a instruit locuitorii din zona metropolitană Tel Aviv și din centrul Israelului să se adăpostească imediat, să se afle în apropierea zonelor protejate, până la noi informații.

Armata israeliană spune că atacul cu rachete al Iranului asupra țării continuă.

„Sunteți rugați să rămâneți într-un spațiu protejat până la noi ordine. Exploziile pe care le auziți provin din interceptări sau proiectile căzute”, continuă declarația Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF).

Acesta precizează că armata „identifică și interceptează în prezent lansări de rachete”.

Corpul Gardienilor Revoluției vorbesc despre răzbunare

De altfel, Iranul a confirmat oficial lansarea atacului asupra Israelului.

Agenția de presă iraniană IRNA a transmis informația difuzată de armata iraniană, care a confirmat atacul, scrie BBC.

Spațiul aerian al Israelului a fost complet închis. De altfel, înainte cu câteva zile mai multe companii aeriene din diverse țări anunțaseră că își suspendă zborurile până la 8 octombrie, de teama conflictului în desfășurare între Israel și mișcarea șiită libaneză proiraniană Hezbollah.

Corpul Gardienilor Revoluției din Iran a declarat că atacul a fost lansat ca represalii pentru asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran în iulie.

Atac armat la Yaffo, lângă Tel Aviv

UPDATE 19:35

Cel puțin nouă israelieni au fost răniți într-un atac terorist cu focuri de armă la Jaffa, în centrul Israelului, marți seara, a raportat Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roșii.

Cel puțin patru persoane sunt raportate ca fiind grav rănite. Magen David Adom a anunțat că incidentul a implicat mai multe victime.
Împușcăturile au avut loc în apropierea unei stații de metrou ușor din centrul orașului israelian. Doi teroriști care au fost observați ieșind din tren au fost împușcați mortal de forțele de securitate, scrie Jerusalem Post.

Cabinetul israelian de securitate se reunește într-un buncăr

UPDATE 19:25
Cabinetul israelian de securitate se va reuni în această seară, la ora 19:30, într-un buncăr din Ierusalim, potrivit presei israeliene, scrie Jerusalem Post.

Ministrul de Externe Israel Katz a ordonat o întâlnire imediată cu toți ambasadorii israelieni din întreaga lume, din cauza situației de securitate, pentru a se pregăti atât din punct de vedere politic, cât și al securității pentru atacul iranian.

Se așteaptă ca ambasadorii să primească instrucțiuni clare cu privire la modul în care trebuie să comunice cu șefii de stat din întreaga lume din cauza atacurilor recente asupra Israelului și a atacului iranian așteptat.

Rezidenților din zona Tel Aviv li s-a cerut să rămână în apropierea adăposturilor

UPDATE 18:35

Locuitorilor din Tel Aviv li s-a spus să intre în adăposturi antiatomice, în contextul iminentului atac iranian, dar și al unor atacuri Hezbollah, relateză Jerusalem Post. Locuitorii din regiunea de centru a Israelului au fost instruiți să rămână în apropierea adăposturilor până la noi ordine, potrivit sursei citate. Hezbollah susține că a lansat rachete în direcția unei baze a aviației militare israeliene. Într-o postare pe Telegram, mișcarea șiită libaneză proiraniană Hezbollah a afirmat că a atacat baza Sde Dov, care se află la periferia orașului Tel Aviv.

UPDATE 18:15

Secretarul de Stat american Antony Blinken spune că SUA „urmăresc foarte îndeaproape evenimentele din Orientul Mijlociu”.

„Statele Unite sunt angajate în apărarea Israelului. Urmărim evoluțiile, așa cum am spus, cu mare atenție în acest moment”, a declarat el înainte de o întâlnire la Washington.

Acest lucru se întâmplă în timp ce un înalt oficial al Casei Albe avertizează la CBS, partenerul BBC din SUA, că are indicii că Iranul intenționează să lanseze un atac iminent cu rachete balistice asupra Israelului.

Un atac al Iranului asupra Israelului ar putea fi la fel de mare sau mai amplu decât atacul lansat pe 13 aprilie, au declarat oficiali americani pentru CBS News, partenerul american al BBC.

Iranul a fost pregătit să lanseze un atac pe termen scurt încă de la începutul lunii august, când a amenințat că se va răzbuna pentru asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran, spun oficialii citați de CBS News.

Reamintim că, în aprilie, Iranul a lansat un baraj de rachete către teritoriul israelian. Aproximativ 99% dintre rachete au fost interceptate de Israel și aliații săi, inclusiv SUA și Marea Britanie.

Știrea inițială

Oficialul de la Casa Albă a declarat pentru CBS că Iranul se pregătește să „lanseze un atac iminent cu rachete balistice împotriva Israelului”.

„Un atac militar direct al Iranului împotriva Israelului va avea consecințe grave pentru Iran”, avertizează oficialul, adăugând că SUA sprijină „pregătirile defensive pentru apărarea Israelului împotriva acestui atac”.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: