VIDEO Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA: Sperăm ca până pe 20 ianuarie să călătorim fără viză

Ambasador Andrei Muraru, invitat Puterea Știrilor 1.10

De astăzi, România îndeplinește condițiile pentru a intra în programul Visa Waver. Ce urmează după acest pas important și de când vor putea românii să călătorească fără viză, a vorbit Excelența Sa, ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

„Urmează o confirmare din partea partenerilor americani în perioada următoare, o vizită la nivel de experți la București care confirmă rezultatele pozitive pe care le-a înregistrat România în ultima vreme, iar apoi, dacă totul este în regulă, secretarul Departamentului pentru Securitate Internă, după ce îl consultă pe secretarul de stat al Statelor Unite, notifică Congresul american cu privire la eligibilitatea României și anunță o dată de la care românii pot intra efectiv fără vize. Din experiența altor state, de exemplu Israelul anul trecut, Croația în 2021 și Polonia în 2019, acest anunț vine cu câteva zile sau câteva săptămâni înainte de intrarea efectiv în program”, a afirmat Andrei Muraru.

Prin urmare, spune acesta, este vorba despre câteva luni, fiind de dorit ca această intrare efectiv în program să se întâmple în timpul mandatului administrației actuale, care se încheie pe 20 ianuarie.

„E meritul acestei administrații în primul rând, apoi urmează o perioadă de tranziție după alegerile din 5 noiembrie și vrem să fim în acest program mai devreme și să evităm orice suprapunere pe orice alt calendar politic. Deci, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Partea americană nu vine decât să confirme, să constate, să bifeze că aceste condiții tehnice care au fost prevăzute inițial într-un plan de acțiune convenit sunt îndeplinite”, a subliniat Excelența Sa, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: