Burduja la Forumul de Securitate de la Varșovia: “Sectorul energetic nu este încă o piață unică în UE”

Sursa foto: Facebook/ Sebastian Burduja
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus, la Forumul de Securitate de la Varșovia că nu există încă o piață unică adevărată a energiei, în condițiile în care sunt diferențe de prețuri între estul și vestul continentului. Miniștrii Energiei din Balcani au trimis o scrisoare Comisiei Europene cu o listă de propuneri pentru a combate creșterea prețurilor la energie electrică din zonă.

“Am continuat cu un dialog ministerial alături de colegii din Finlanda, Belgia, Lituania, Republica Moldova și Polonia, unde am subliniat că părinții fondatori ai Uniunii Europene au dorit ca noi să devenim o piață unică. Astăzi, sectorul energetic nu este încă o piață unică, existând prețuri diferite la energie electrică între Vest și Est, la fel cum există și viziuni diferite privind conceptul de independență energetică în raport cu Federația Rusă.

Am fost foarte tranșant. România nu are și nu va avea niciodată nevoie de gazul rusesc. Aceasta este calea și pentru Europa. Doar uniți, Uniunea Europeană va putea deveni o putere energetică. Nu este cazul și nu trebuie să concurăm între noi, europenii. Miza este mult mai mare: să ne garantăm lumea liberă în care trăim astăzi în Uniune.

Pentru aceasta, trebuie să fim conștienți că energia în Europa trebuie să fie mai întâi sigură, apoi ieftină, accesibilă și abia în ultima instanță verde. Pentru Europa, energia verde trebuie să devină o oportunitate de a inova inteligent și competitiv, nu un laitmotiv ideologic sub ochii căruia punem la pământ industria”, a spus Burduja.

„Așa cum am promis pe 12 septembrie, am cerut oficial Comisiei Europene, alături de omologii din Grecia și Bulgaria, un tratament corect și o uniune energetică funcțională. Nu este nici drept, nici normal ca Europa de Est să plătească pentru energie prețuri mult mai mari decât Europa de Vest, așa cum s-a întâmplat recurent în ultimele luni. Sunt două cauze: lipsa interconexiunilor din centrul Europei (mai ales Austria și Slovacia), ceea ce face ca energia ieftină produsă în Vest să se oprească, practic, în Austria și Slovacia; și cererea suplimentară de energie din Republica Moldova și Ucraina, care pune o presiune adițională pe prețurile din regiunea noastră.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: