Europarlamentarul Victor Negrescu, în urma alegerilor din Austria: „Aderarea la Schengen devine aproape imposibilă”

Sursa foto: Victor Negrescu

Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European, a spus că aderarea României cu granițele terestre la Spațiul Schengen ar deveni aproape imposibilă, dacă extrema dreaptă ar forma viitorul Guvern din Austria.

Partidul Libertății (FPÖ), o formațiune politică naţionalistă, anti-imigraţie şi ostilă sancţiunilor împotriva Rusiei, condus de Herbert Kickl, a câștigat alegerile în Austria, fiind urmat la mică distanţă de Partidul Popular (ÖVP) al cancelarului Karl Nehammer. Social democrații sunt pe locul trei.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a spus la RFI că rezultatul alegerilor din Austria este îngrijorător.

„Acest rezultat este un motiv de îngrijorare, pentru că dacă extremiștii vor forma viitorul Guvern, atunci aderarea României la Spațiul Schengen și pe cale terestră devine, în opinia mea, aproape imposibilă”, a precizat acesta.

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu susține că sunt trei scenarii pentru aderarea deplină a României, unul optimist, altul precaut și unul periculos.

Avem un scenariu optimist, adică să profităm de acest context postelectoral, pentru a avea un vot tehnic, o aprobare tehnică a aderării României la Spațiul Schengen, cum s-a întâmplat și anul trecut, când tot la nivel tehnic am avut acel prim pas, prin intrarea în zona aeriană, în zona de liberă circulație”, a precizat Victor Negrescu pentru sursa citată.

În ceea ce privește al doilea scenariu acesta a susținut: „avem un scenariu mai precaut, așteptăm formarea unei coaliții, sperăm să avem o coaliție proeuropeană și în contextul acesta am putea undeva spre finalul anului, poate, la începutul anului viitor, să avem un rezultat pozitiv și să fim primiți în zona de liberă circulație”.

De asemenea, europarlamentarul atrage atenția că „scenariul cel mai periculos pentru noi este ca extremiștii să intre la putere și să blocheze, așa cum au și declarat public, intrarea României în Spațiul Schengen”.

Întrebat care dintre cele trei scenarii ar fi cel mai probabil, ținând cont de actuala situație, vicepreședintele Parlamentului European a mai spus: „E foarte greu să judecăm, dar pot spera la primele două scenarii, la scenariul care va duce România în Spațiul Schengen

Austria s-a opus aderării României la Spațiul Schengen și a acceptat într-un final integrarea doar cu granițele aeriene și maritime.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: