Știri din capitalele Europei, 2 octombrie

BERNA

Ghețarii elvețieni se topesc într-un ritm peste medie în 2024, deoarece o vară extrem de caldă a dezghețat zăpada abundentă, a declarat marți organismul de monitorizare GLAMOS.

La începutul acestui an, specialiștii în glaciologie au sărbătorit ninsorile abundente de iarnă și primăvară din Alpi, în speranța că acestea vor semnala oprirea unor ani de declinuri puternice sau chiar o inversare a pierderilor. Însă, în condițiile în care temperaturile medii din august au fost cu câteva grade mai ridicate decât punctul de îngheț, chiar și la stația Jungfraujoch, situată la 3.571 de metri altitudine, deasupra ghețarului Aletsch, oamenii de știință au măsurat pierderi record de gheață în întreaga țară în acea lună, scrie Reuters.

 

LONDRA | UNIUNEA EUROPEANĂ

În timpul primei sale călătorii la Bruxelles în calitate de prim-ministru, Keir Starmer este presat să arate că este dispus să accepte un program european de mobilitate pentru tineri. Starmer va avea prima sa întâlnire bilaterală cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, miercuri la prânz. Călătoria de o zi este o oportunitate pentru Starmer de a stabili modul în care dorește să dezvolte o relație mai „pragmatică și mai matură” cu UE. Acesta este presat de Bruxelles să deschidă discuții privind un program care ar permite tinerilor din UE să locuiască și să lucreze în Marea Britanie pentru o perioadă determinată și viceversa, potrivit The Guardian.

 

SOFIA

Bulgaria, care nu a sancționat încă niciun activ rusesc, nu are o imagine exactă a dimensiunii și naturii investițiilor rusești în economia țării, a declarat ministrul Justiției, Maria Pavlova, ca răspuns la o întrebare parlamentară. Un total de 4.492 de societăți cu participare rusă din Bulgaria dețin terenuri, însă nu există informații cu privire la cât din aceste active sunt terenuri agricole, pășuni sau păduri, precizează Euractiv.

La sfârșitul lunii august, Moody’s a raportat că Bulgaria are al doilea cel mai mare număr de companii cu capital rusesc din UE, după Cehia. Pavlova a declarat că numărul acestor companii se apropie de 12.000.

 

MOSCOVA

Rusia urmează să își majoreze cheltuielile pentru apărare cu 25%, ajungând la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, în timp ce Vladimir Putin promite să își continue eforturile de război în Ucraina și să escaladeze în continuare conflictul cu Occidentul. Cea mai recentă creștere planificată a cheltuielilor va duce bugetul de apărare al Rusiei la un nivel record de 13,5 miliarde de ruble în 2025, conform unui proiect de buget publicat luni pe site-ul parlamentului. Această sumă este cu aproximativ 3 miliarde de ruble mai mare decât cea alocată pentru apărare în acest an, care a reprezentat recordul anterior, relatează The Guardian.

Luate împreună, cheltuielile pentru apărare și securitate vor reprezenta aproximativ 40% din totalul cheltuielilor guvernamentale ale Rusiei – sau 41,5 miliarde de ruble în 2025.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: