Potrivit ultimelor date, peste 61.000 de copii au unul sau ambii părinți plecați în străinătate. Prezentă în studioul Puterea Știrilor, Natalia Intotero a vorbit despre acești copii, despre măsurile luate de minister și noua lege a protecției sociale.
„Astăzi, în cadrul ședinței de guvern am avut câteva proiecte de hotărâri de Guvern adoptate, care vin în sprijinul copilului. În primul rând, suma de 560 de milioane de lei dată consiliilor județene, dar și primăriilor de sector în București, necesară pentru plata asistenților maternali, pentru cheltuielile centrelor de zi și de îngrijire, pentru cei care au în grijă copii cu dizabilități, inclusiv pentru plata seniorilor. De asemenea, la inițiativa Secretariatului de Stat pentru Culte și la susținerea Bisericii Ortodoxe Române s-au alocat bani pentru achiziția unor imobile în două țări din Uniunea Europeană unde avem comunități numeroase de români, respectiv în Franța, la Paris, unde se va face o școală cu predare în limba română, pentru integrarea copiilor care revin în țară. (…) De asemenea, la Roma, va fi construit un centru social. La Roma este Spitalul Bambino Gesù, în subordinea Vaticanului, a Bisericii Catolice. Și la acest spital avem foarte multe cazuri de copii români care ajung acolo cu un anumit diagnostic de cancer, care nu poate fi tratat la noi”, a explicat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Aceasta a amintit de părinții acestor copii veniți la tratament care erau nevoiți să caute cazare aproape de spital, lucru aproape imposibil, cu atât mai mult cu cât perioada de internare putea dura luni întregi.
La întrebarea câți copii sunt în acest moment în cele două țări, Franța și Italia, Natalia Intotero spune că nu se cunoaște numărul exact, întrucât oamenii nu sunt obligați să comunice statului român atunci când se mută dintr-o țară în alta.
„În străinătate, românii noștri îndrăznesc să aibă mai mulți copii decât ar face-o aici, în România. De aceea, legea adoptată astăzi privind declararea Anului Copilului în 2025 ar duce inclusiv la continuarea măsurilor demarate deja de Guvernul României prin care să venim în sprijinul tinerilor în a-și întemeia o familie”, a explicat Natalia Intotero, referindu-se la construcția a 150 de centre de zi aflate în diferite stadii de realizare sau aproape finalizate.
După finalizarea cursurilor, copiii care provin din familii cu situație economică precară pot găsi aici o masă caldă, sprijin pentru lecții, consiliere școlară și psihologică.
„De asemenea, pentru aceia care locuiesc în zone unde nu au acces la apă, și poate nu au acasă o baie, să poată face un duș, să li se poată spăla hăinuțele, astfel încât după patru-cinci ore petrecute pe zi în aceste centre, copiii să se poată întoarce acasă hrăniți, cu temele făcute și să-și petreacă celelalte ore rămase din timpul zilei alături de părinți, să nu mai ajungem în situația în care aceștia să-i abandoneze”, a afirmat Natalia Intotero, ministrul Familiei.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News