VIDEO Intotero: Asistenții maternali – contract cu durată nedeterminată, pensie la 65 de ani, finalizarea studiilor

Natalia Intotero, invitat Puterea Știrilor 2.10

De la 1 august, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a început implementarea noilor reguli pentru asistenții maternali. Noul cadru legislativ s-a aflat în dezbatere publică timp de 30 de zile, timp în care ministerul  a inserat observațiile venite de la partenerii de lucru: asistenți maternali, DGASPC-uri, sindicate, societate civilă, a afirmat Natalia Intotero. Motivul pentru care au fost schimbate sau actualizate aceste reguli este existența unor sesizări privind presupuse cazuri de abuz sau neglijență, cel mai tragic fiind decesul unei fetițe aflate în grija unui asistent de 71 de ani.

„Această doamnă avea în grijă, în total, la vremea respectivă, cinci copii minori și am considerat că este de nepermis ceea ce se întâmplă. Niciun copil aflat în grija unui asistent maternal sau în grija statului nu ar trebui să treacă printr-o traumă. De aceea am impus în primul rând vârsta de pensionare, conform Codului Muncii. După 65 de ani, aceștia ar trebui să se bucure, după o activitate îndelungată, de o pensie și de o viață liniștită. De asemenea, am crescut vârsta când ei pot să primească un copil în grijă, de la 18 ani la 21 de ani. Avem peste 10.000 de asistenți maternali în momentul de față. Dintre aceștia, 60% nu au finalizate cursurile învățământului obligatoriu, respectiv 12. Or, când vorbim de o creștere, de o educație pe măsură pentru acești copii, trebuie să cerem și o educație minimă, atât cât prevede legea, pentru asistenții maternali. Mulți dintre tineri, la împlinirea vârstei de 18 ani, nu au finalizat clasa a XII-a, iar cei care doresc să lucreze în acest domeniu trebuie să-și depună documentele, apoi sunt verificați, acreditați prin cursuri de formare la Direcțiile Generale de Asistență și Protecția Copilului. Toate acestea au dus la creșterea vârstei la 21 de ani”, a explicat ministrul Familiei, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

În ce privește vârsta maximă de 47 de ani, explicația este că fiecare copil ar trebui să fie crescut de același asistent până la 18 ani, când devine adult. De cealaltă parte, spune Natalia Intotero, măsurile nu sunt împotriva asistenților maternali.

„În primul rând, până în momentul de față, asistenții erau angajați cu contract de muncă pe perioadă determinată. Prin aceste modificări ei vor fi angajați cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Vor fi testați de Direcțiile Generale de Asistență și Protecția Copilului, vor fi pregătiți pe baza unei programe făcute de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului, în colaborare cu instituțiile de învățământ superior cu profil în domeniu. Până acum, ei puteau să fie pregătiți și verificați de firme private. Însă noi considerăm că acești copii trebuie să beneficieze de toată atenția statului și de aceea statul trebuie să facă tot ce-i stă în putință”, a mai spus ministrul.

Mai mult, a adăugat aceasta, este prevăzută o perioadă de tranziție de doi ani, pentru cei care nu au cursurile finalizate. Este posibil ca această perioadă să nu fie suficientă, prin urmare poate fi prelungită la patru ani, prin amendamente în circuitul de adoptare în Parlamentul României. În plus, faptul că asistenții vor avea contract pe perioadă nedeterminată îi va ajuta în cazul în care vor să facă un împrumut la bancă, lucru care nu a fost posibil până acum, a mai subliniat Natalia Intotero.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: