Guvernul raportează stocuri suficiente pentru producerea energiei pe bază de apă, gaze şi cărbune

Sursa foto: Freepik

Guvernul a aprobat miercuri programul de iarnă şi raportează stocuri suficiente pentru producerea energiei pe bază de apă, gaze şi cărbune, luând totuşi în calcul şi importurile pentru perioadele cu vârf de consum.

Guvernul a aprobat miercuri programul de iarnă şi raportează stocuri suficiente pentru producerea energiei pe bază de apă, gaze şi cărbune, luând totuşi în calcul şi importurile pentru perioadele cu vârf de consum. Ministrul energiei a precizat că va solicita Comisiei Europene să aprobe prelungirea şi după 1 aprilie a schemei de ajutor care implică plafonarea tarifelor, măsură care să fie susţinută prin suprataxarea companiilor care obţin profituri mari, bazate pe diferenţele de preţuri care se înregistrează între statele membre ale Uniunii Europene.

Dacă măsura nu va mai fi prelungită, se va găsi o soluţie pentru consumatorii vulnerabili, a dat asigurări Sebastian Burduja, adăugând că până la primăvară lucrurile rămân ca în prezent, iar în sezonul rece care vine nu ar trebui să fie probleme.

Sebastian Burduja: ”Stăm bine, împreună cu Dispecerul Energetic Naţional am analizat scenariile pentru iarna aceasta. Am luat în calcul şi un scenariu pesimist şi un scenariu moderat. În ambele, România va fi în siguranţă. Deci, românii nu vor tremura de frig în iarna aceasta şi nici de frica facturilor, pentru că aceste facturi rămân plafonate până la 1 aprilie anul viitor, dacă nu cumva vom putea să prelungim această formă de sprijin, compensarea, plafonarea.

Garanţia pe care noi o dăm este că românii care cu adevărat nu îşi pot plăti aceste facturi vor avea tot sprijinul din partea Guvernului României. Cum va arăta exact definiţia acestui consumator vulnerabil, nivelul de consum, mărimea gospodăriei, nivelul de venit, eficientizarea energetică a locuinţei şi alte criterii vor fi definite într-un grup de lucru interministerial pe care l-am pornit. Avem un memorandum în avizare interministerială şi undeva în luna ianuarie vom avea toate datele pentru modul în care va continua această schemă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: