Modificările fiscale pregătite de coaliția de guvernare aud dus nu doar la critici dure din partea mediului de afaceri, ci și la tensiuni între PNL și PSD. Colegii de guvernare se acuză între ei pentru situația economică dificilă în care se află România. Pe de o parte, social-democrații caută soluții pentru reducerea deficitului bugetar, doar că aceste soluții riscă să afecteze mediul de afaceri din țară. Pe de altă parte, liberalii se văd prinși între partenerii săi de la guvernare, social-democrații, și mediul de afaceri care critică noile măsuri. Cum de-a lungul timpului PNL a fost unul dintre principalii aliați ai mediului de afaceri din România, fiind mai degrabă adepții unei piețe cât mai liberă, criticile antreprenorilor nu pot fi trecute cu vederea de către liberali. De aici și tensiunile actuale din coaliție.
Interesant de remarcat este că de la formarea coaliției guvernamentale, au mai existat episoade de tensiuni între PSD și PNL. În două rânduri PNL și PSD au ajuns în pragul ruperii coaliției, întâmplător sau nu, tot din cauza unor măsuri care aveau legătură cu zona economică.
Disputa pe carburanți
Una dintre primele dispute majore care a izbucnit în coaliția de guvernare a fost cea legată de explozia prețurilor la carburanți. Aceasta reprezenta o reacție directă la războiul din Ucraina și la stoparea importurilor de energie din Rusia. Cum oferta pe piața carburanților a scăzut, prețul a început să crească treptat, iar în vara lui 2022 se apropia de 10 lei/litrul de motorină și 9 lei/litrul de benzină, aproape dublu față de aceeași perioadă a anului 2021.
Presate de nemulțumirea generală a populației, partidele de guvernare au început să caute soluții. Acestea nu au fost găsite însă cu ușurință, iar lucrul acesta a generat tensiuni severe. PSD a început să solicite „soluții urgente” de la ministrul Energiei de la vremea respectivă, Virgil Popescu. Social democrații cereau stabilirea unui preț maximal la clientul final sau limitarea adaosului comercial pe tot lanțul comercial. Liberalii nu erau însă convinși că aceasta ar fi măsura corectă. Lucrurile au fost rezolvate în final spre toamna – iarna lui 2022 printr-un compromis. Executivul a decis să adopte o Ordonanță de Urgență care reglementa compensarea cu 50 de bani a prețurilor la carburanți. Astfel, prin noul act normativ, era stabilită acordarea unei compensări de 0,50 lei/litrul de carburant, la pompă, pentru a contracara efectul creșterii prețului la benzină și motorină. Pentru un moment, disputa dintre PNL și PSD încetase. Ea avea să fie reactivată însă la scurt timp.
Cotă unică vs impozitare progresivă
Tensiunile dintre PNL și PSD au revenit în centrul atenției odată cu propunerea PSD de introducere a impozitării progresive. Social democrații considerau că aceasta este soluția optimă pentru a reduce deficitul bugetar, citând cazul Germaniei. Liberalii însă, care îl aveau pe Lucian Heiuș în fruntea ANAF, nu considerau că aceasta este măsura potrivită și susțineau că menținerea cotei unice privind impozitarea este linia roșie „peste care nu se trece”, avertizând chiar cu ieșirea de la guvernare.
Ambele partide rămâneau pe poziții, din nou, din cauza electoratului. PSD voia să arate propriei baze electorale că taxează marile averi și încearcă în felul acesta o redistribuire a bogăției în societate, adică exact genul de măsură pe care un partid social democrat l-ar propune. Pe de altă parte, liberalii, apărători tradiționali ai mediului de afaceri din țară, susțineau că impozitarea cu 1% din cifra de afaceri pentru marile companii loveste in principal în companiile cu capital românesc și nu erau dispuși să susțină o astfel de soluție. Unii economiști considerau că ANAF nu își va îmbunătăți gradul de colectare ca urmare a introducerii impozitării progresive, astfel că dezbaterea avea să fie până la urmă suspendată.
Acum observăm că tensiunile dintre PNL și PSD au din nou o componentă economică. Rămâne de văzut dacă și de data aceasta liberalii și social democrații vor reuși să găsească până la urmă numitorul comun.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News