Știri din capitalele Europei, 3 octombrie

UNIUNEA EUROPEANĂ | BUDAPESTA

Comisia Europeană a dat în judecată Ungaria în legătură cu o lege extrem de controversată despre care Budapesta spune că este necesară pentru a proteja „suveranitatea națională”, dar pe care ONG-urile au denunțat-o ca fiind un instrument periculos pentru a viza și, eventual, reduce la tăcere vocile opoziției. Procesul, anunțat joi după-amiază, reprezintă următoarea etapă a acțiunii în justiție lansate de Comisie în februarie și vine ca reacție la răspunsurile „nesatisfăcătoare” oferite de Budapesta, scrie Euronews.

 

HAGA

Un atac cibernetic care a pătruns într-un cont al poliției și a accesat datele de contact legate de muncă ale tuturor ofițerilor de poliție olandezi a fost aproape sigur efectuat de hackeri care lucrează pentru un guvern străin, a declarat ministrul Justiției în cadrul unei sesiuni legislative.

Agențiile olandeze de informații „consideră că este foarte probabil ca un actor statal să fie responsabil”, a scris ministrul Justiției și Securității, David van Weel, într-o scrisoare adresată parlamentarilor miercuri seară cu privire la această breșă, care a fost dezvăluită pentru prima dată vinerea trecută. Acesta a adăugat că „poliția, împreună cu partenerii din domeniul securității naționale, fac tot ce le stă în putință pentru a proteja angajații poliției și pentru a preveni alte daune”, precizează The Associated Press.

 

ROMA

Italia va oferi anul viitor un număr suplimentar de 10.000 de vize de muncă pentru migranți pentru persoanele care îngrijesc bătrâni și persoane cu handicap, a declarat miercuri guvernul, care a adoptat un nou pachet legislativ privind migrația.

Confruntată cu o populație îmbătrânită și cu o rată a natalității în scădere, Italia se confruntă de mult timp cu un deficit de îngrijitori, iar organizațiile caritabile, inclusiv grupul catolic Sant’Egidio, au făcut presiuni asupra guvernului pentru a permite ca mai mulți dintre aceștia să vină din străinătate, potrivit Reuters.

 

BUCUREȘTI | ATENA | SOFIA

România, Grecia și Bulgaria au solicitat mai multe măsuri pentru a compensa prețurile constant mai mari de pe piața energiei din Europa de Est comparativ cu cele din Occident, în ultimele luni, a declarat ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja. De asemenea, acesta a subliniat că cele trei țări respectă pe deplin normele europene, inclusiv cele legate de decarbonizare și de tranziția ecologică, și, prin urmare, solicită „drepturi egale” – în special „acces la energie la prețuri competitive, comparabile cu cele plătite de alte state UE”, conform Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: