Eurelectric: În 2023, sectorul energetic al UE a redus emisiile cu 50% faţă de 2008

Sursa foto: pexels

Rata de electrificare a Europei a stagnat la 23% în ultimii zece ani, deşi ar trebui să reprezinte jumătate din consumul final de energie al UE până în 2040, arată un barometru realizat de asociaţia Eurelectric. Între 2022 şi 2023, cererea de energie electrică a scăzut cu 7,5%, în principal din cauza închiderii industriilor şi a relocării peste hotare în timpul crizei energetice. În 2023, sectorul energetic al UE a redus emisiile cu 50% faţă de 2008.

”În timp ce sectorul energetic continuă să fie lider în ceea ce priveşte decarbonizarea, economia Europei nu se electrifică suficient de rapid. Între 2022 şi 2023, cererea de energie electrică a scăzut cu 7,5%, în principal din cauza închiderii industriilor şi a relocării peste hotare în timpul crizei energetice. Pieţele de energie electrică înregistrează preţuri negative fără precedent, care riscă să descurajeze viitoarele investiţii ecologice. UE are nevoie de o strategie solidă de electrificare pentru decarbonizarea industriei, stimulând în acelaşi timp cererea de energie şi competitivitatea”, arată Power Barometer 2024, potrivit căruia trei sferturi din energia electrică generată în UE în acest an a provenit din energie curată.

În 2023, sectorul energetic al UE a redus emisiile cu 50% faţă de 2008, marcând cea mai mare reducere realizată vreodată de acesta. Totuşi, rata de electrificare a Europei a stagnat la 23% în ultimii zece ani, deşi ar trebui să reprezinte jumătate din consumul final de energie al UE până în 2040. Între timp, China şi-a majorat rata cu 7 puncte procentuale din 2015.

În prezent, o treime din energia consumată de industriile europene este acoperită de electricitate, doar 4% din procesele industriale de încălzire cu un nivel de emisii ridicat fiind electrificate. Electrificarea clădirilor se confruntă, de asemenea, cu dificultăţi, vânzările de pompe de căldură scăzând cu 5% în 2023. Vehiculele electrice, dimpotrivă, au crescut la un total de 9 milioane de unităţi în 2024, dar rămân departe de obiectivul de 30 până la 44 de milioane de unităţi până în 2030.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: