Schimbările climatice costă 16 milioane de dolari pe oră

Sursa foto: Apele Române

Schimbările climatice costă lumea 16 milioane de dolari pe oră, arată un studiu alarmant despre impactul economic al acestora. Un studiu realizat anul trecut arata că schimbările climatice provoacă daune economice semnificative la nivel global, cu un cost estimat de 16,3 milioane de dolari pe oră. În perioada 2000-2019, evenimentele meteorologice extreme, precum uraganele, inundațiile și valurile de căldură, au generat pierderi economice de 2,8 trilioane de dolari.

Cercetarea, publicată recent în revista Nature Communications, subliniază cât de devastatoare sunt efectele climatice și cum acestea se agravează în timp. Costurile anuale asociate daunelor climatice sunt în creștere. Estimările sugerează că pierderile globale vor fi între 1,7 și 3,1 trilioane de dolari pe an până în 2050. Aceste sume reflectă costul direct al daunelor asupra infrastructurii, agriculturii, proprietăților și sănătății umane.

Din nefericire, țările cele mai vulnerabile economic sunt și cele mai grav afectate, cum ar fi națiunile în curs de dezvoltare, care dispun de resurse limitate pentru a face față acestor provocări. Studiul s-a bazat pe metoda Extreme Event Attribution (EEA), care analizează evenimentele meteorologice extreme și le leagă de emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de om.

Cercetătorii au studiat 185 de evenimente climatice majore și au calculat că aproximativ 53% din daunele totale sunt direct legate de schimbările climatice. De exemplu, furtunile au provocat cele mai mari pierderi economice, urmate de valurile de căldură, care au generat 16% din daune.

În plus, cercetătorii au documentat că între 2000 și 2019, schimbările climatice au contribuit la 60.951 de decese umane legate de aceste fenomene extreme. Aceste cifre sunt îngrijorătoare, dar, după cum subliniază autorii, ele sunt probabil subestimate. De exemplu, datele disponibile pentru valurile de căldură se referă în principal la Europa, lăsând mari lacune în regiuni precum Africa subsahariană, unde impactul ar putea fi semnificativ mai mare.

Pe măsură ce schimbările climatice devin tot mai intense, costurile economice vor continua să crească. În anul 2008, pierderile globale cauzate de fenomenele meteorologice extreme au atins un vârf de 620 de miliarde de dolari, în timp ce anii cu mai puține fenomene de acest tip, precum 2001, au înregistrat „doar” 23,9 miliarde de dolari.

Această variabilitate face dificilă predicția exactă a costurilor anuale, însă tendința generală este una ascendentă. În plus, există efecte „incomensurabile” care nu sunt reflectate direct în cifrele economice. Coautorul studiului, Ilan Noy, profesor la Universitatea Victoria din Wellington, subliniază că traumele psihologice, pierderea accesului la educație și pierderea locurilor de muncă sunt toate consecințe care adaugă un alt nivel de dificultate în viața celor afectați de schimbările climatice.

Studiul vine cu un apel urgent pentru factorii de decizie la nivel global. Cercetătorii sugerează că metodologia utilizată în acest studiu ar putea fi folosită pentru a calcula sumele necesare în cadrul unui fond internațional destinat ajutorării țărilor afectate de dezastre climatice.

O astfel de inițiativă a fost discutată deja la Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP27), iar acest tip de cercetări poate juca un rol crucial în definirea politicilor viitoare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: