Mircea Geoană, fostul secretar adjunct al NATO și candidat la președinție face „ziua și gafa”, potrivit rectorului SNSPA și analistului politic Remus Pricopie. Profesorul universitar dr. a făcut o analiză, pentru PS News, a ceea ce înseamnă campania greșită a lui Geoană care, în opinia sa, a început cu mult timp în urmă și pare a se încheia înainte de vreme.
„Eu cred că dacă ne ducem după „fenta” lui Geoană (care oricum nici măcar fentă nu e fiindcă trebuie să avem ceva cap ca să nu o greșim) după ce am văzut ieri declarația lui Geoană, am spus ziua și gafa. Totuși e cam mult să gafeze zilnic pentru unul care se prezintă ca înalt funcționar internațional sau înalt diplomat internațional, n-ai ce să comentezi. Există o vorbă americană fake it until make it. Geoană a încercat să aplice această formulă, lansând o campanie de mai bine de 2 ani din care să spună: eu sunt primul sondaj, eu numai ce calc în București și gata, au pălit procentele tuturor celorlalți contracandidați”.
Astăzi, Geoană nu are nimic pregătit pentru campania electorală!
„PSD-ul și PNL-ul n-au un candidat la prezidențiale și uitându-se în stânga și în dreapta, n-au cum să nu mă susțină pe mine. Deci el a făcut acest fake it sperând că o să fie make it.
Când a văzut că PSD-PNL nu se îndreaptă către el, a început să contacteze oamenii, bucată cu bucată, atât din PSD cât și din PNL, să-i convingă să fie el candidatul comun. N-a stat mai nimeni de vorbă cu el. Atenție, mai nimeni, pentru că unii au stat de vorbă cu el.
Și ăsta e și motivul pentru care a tot întârziat retragerea de la NATO, pentru că el considera că va primi un vehicul electoral gratis doar pentru că vine de la NATO. Nu s-a întâmplat acest lucru. Dacă voia să candideze ar fi trebuit să retragă, probabil cu un an înainte, să înceapă să-și construiască platforma partid. Astăzi, Geoană nu are nimic pregătit pentru campania electorală.
Unde e partidul, unde sunt echipele? Noi suntem la o lună și 3 săptămâni înainte de primul vot, pe 24 noiembrie. Unde sunt echipele pe județe? Campania prezidențială nu este un proiect pe persoană fizică, cum îi place domniei sale să spună. Tocmai candidatul pentru prezidențiale trebuie să arate că reușește să strângă în spatele său mulți oameni din zone diferite și că atunci când va ajunge președinte are în spatele său o echipă puternică pentru că și președintele are nevoie de o echipă la Cotroceni”.
Geoană a fost vehiculat de 2 ani și jumătate pe toate canalele posibile. Nu exista niciun alt candidat, pe atunci…
„Eu am luat o poziție foarte clară și foarte tranșantă, chiar dură, la adresa unor sociologi care uită că sunt sociologi, se gândesc numai la contractul de finanțare. Totuși, dacă faci un sondaj de opinie și singurul care este anunțat pe surse e Pricopie, candidat la prezidențiale, evident că prin manipulare a opiniei publice, Pricopie s-ar putea să fie pe primul loc.
Deci Geoană a fost vehiculat de 2 ani și ceva pe toate canalele posibile și nu exista niciun alt candidat vehiculat acum 2 ani. Dimpotrivă, unii dintre cei care astăzi se înscriu în luptă fie nu existau deloc în această ecuație, fie susțineau că nu vor candida.
Păi, și dacă pe mine mă întrebați: îl votați pe X? Păi, dacă eu am auzit că ați spus că nu candidează, cum a fost cazul domnului Dâncu. Și sper să nu se supere domnul Dâncu că-l dau, ca exemplu. A fost vehiculat de mai multe ori ca o persoană care are profil de prezidențiabil. Domnul Dâncu a ieșit nu o dată, de mai multe ori și a spus: nu candidez. Despre mine s-a spus același lucru am ieșit de vreo trei ori și am spus nu candidez.
Prin urmare, ce rost are să faci sondaje cu oamenii dacă totuși nu sunt pe listă? Ce rost are să indici dacă ei spun că nu candidează când nu există un asemenea proiect?”
Umflarea cifrelor: Geoană n-a avut niciodată mai mult de 25%
„În cazul domnului Geoană a fost exact invers. Prin diverși amici, prieteni, grup informal de susținere au lansat zvonul că va candida. Apoi zecile, dacă nu, sutele de interviuri în care lăsa să se înțeleagă acest lucru? Da. Deci poziționarea sa într-un sondaj, în condițiile în care tu de fapt n-ai competitorii, nu este neapărat ceva greu de explicat. Umflarea cifrelor: Geoană n-a avut niciodată mai mult de 25%, asta e opinia mea. Aduceți-vă aminte că la un moment dat a apărut un sondaj în sistem online. Geoană avea 48%
Cei care cunosc meserie știau de la bun început că acela nu este sondaj reprezentativ.
Știi de la bun început că este strict online, anumite grupe de vârstă din start nu vor fi acolo, și anume cei mai în vârstă și ce-i foarte tineri. Cei foarte tineri sunt în online, dar nu sunt dispuși să completeze astfel de chestionare. De regulă, grupa de vârstă 35-55 ar completa astfel de chestionare. Și atunci noi știm de la bun început că datele sunt alterate, dar de fapt, cel care le promovează vrea să inducă ideea de 48% Mircea Geoană.
E că atunci când repeți un mesaj timp de 2,5 ani și te folosești de eticheta NATO, la un moment dat ajungi să pari viitorul președinte. Da, după care au intrat, așa cum este firesc, mecanismele partidelor politice în acțiuni. A fost și această zvonistică ce spunea ca nu va candida Ciucă si PNL-ul va susține pe Geoană. De asemenea ca nu va candidat Ciolacu, iar PSD-ul va susține pe Geoană”.
Strategie electorală: Crești brandul partidului, după care pui candidat la prezidențiale pe președinte
„Este manipularea prin sondaje. Există sondajele când nu ai competitorii? Nu. Nicușor Dan era trecut în sondaj dar nu a candidat. Ilie Bolojan era trecut în sondaje, nu candidează. Și atunci ce valoare aveau acele sondaje, dacă tu ai o listă cu 10 oameni, dintre care până la urmă numai trei sunt candidați? Deci, din start, datele erau la vremea respectivă, alterate.
Și ajungem în ziua de astăzi la PSD, și PNL, USR, UDMR, AUR etc care și-au anunțat candidații.
Aduceți-vă aminte că nici la AUR Simion nu era candidatul sigur. Avea alți candidați, profesori, membri ai Academiei, etc. De fapt, de ce era această zvonistică? Pentru a da greutate brandului AUR. Deci crești brandul partidului, după care pui peste acest brand pe cine? Pe președintele partidului”.
Mircea Geoană are o tradiție în a apela la finanțări, netransparent
„Ieri a avut o descriere foarte plastică. A vorbit despre a fi pilot de curse foarte bun, dar n-are mașină, n-are echipă, merge pe jos. Exact asta face Geoană. Merge pe jos, bun. Eu nu validez chestiunea, că e un candidat foarte bun. Și aici ajungem la dezvăluirile din ziua de astăzi. Dar nu știu dacă pe dumneavoastră vă surprinde. Pe mine nu mă surprind aceste dezvăluiri. În ultimii 2 ani am scanat presa și evenimentele politice din ultimii 20 și ceva de ani. Toate sunt pe internet. Toate sunt finanțări. Din păcate, domnul Geoană are o tradiție în a apela la finanțări netransparent. Au fost dosare penale pentru așa ceva.
Unii au fost condamnați pentru finanțarea campaniilor în perioada în care dumnealui era șeful unui partid. Dumnealui a fost chemat la parchet. Nu sunt eu în măsură să comentez de ce, până la urmă n-a avut niciun dosar sau nu, dar sunt date, sunt mărturii”.
Se vinde un produs care nu e nici pe departe ceea ce ar trebui să fie. Eu nu vreau să am un astfel de președinte!
„Eu nu vreau să am un președinte de genul acesta. Dacă cineva din Canada vrea să vadă (atunci când vine președintele României în vizită oficială în Canada), cine e președintele României? O să vadă pe internet filmul video când este înregistrat că primește 5.000 euro cash, șpagă pentru a fi pe listă. Bun, Eu nu vreau să am un astfel de președinte.
Mi se pare că este pur și simplu o dorință de a ne păcăli. Se vinde un produs care nu e nici pe departe ceea ce ar trebui să fie sau ce scrie pe etichetă. S-a folosit de toate instrumentele statului român pentru a construi această campanie fake. Să nu uităm că statul român l-a trimis acolo ca să reprezinte cu cinste politica și diplomația românească. Nimeni nu ajunge într-o poziție la NATO fără susținere. Nici Ruthe care de 3 zile e secretar general NATO nu ajungea acolo fără sprijinul Olandei. Mircea Geoană chiar a vorbit serios când a zis că totul e pe persoană fizică, în sensul că el așa privește lucrurile”.
La NATO s-au ferit cât au putut de un scandal monstru
„Eu aș fi dorit ca la încheierea mandatului, statul român să organizeze o festivitate, să fie decorat de stat, de președinte, să spună ați avut un mandat impecabil. Nu e cazul. Și la NATO s-au ferit cât au putut de un scandal monstru. Pe mine m-au abordat ambasadori la București, după diversele mele postări, să spună: domnule rector aveți dreptate, un diplomat nu face așa ceva. Sigur n-am să divulg cine sunt acești ambasadori, dar ei sunt diplomați de carieră. Ei înțeleg rigorile pozițiilor diplomatice, ale unei funcții diplomatice. Pe de altă parte, fiind la București, înțeleg jocurile pe care Geoană le face. Știu istoricul lui Geoană. Oamenii din Ministerul de Externe spun acest lucru, Oameni din NATO spun același lucru”.
Codul de etic al celor de la NATO va fi schimbat sau va fi întărit
„O să vedem, nu acum, pentru că n-are nimeni interes să pună reflectoarele pe greșelile care s-au făcut în secretariatul NATO. Dar o să vedeți că la anul, în prima jumătate a anului, cel mult, codul de etic al celor de la NATO va fi schimbat sau va fi întărit. Da, ca să nu mai aibă astfel de situații”, a conchis Remus Pricopie.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News