Dorin Recean, premierul Republicii Moldova, a declarat vineri în cadrul conferinţei de presă comune cu premierul Marcel Ciolacu, că România întotdeauna a fost un partener de nădejde, oferindu-le sprijin valoros în cele mai dificile momente, dar şi în parcursul nostru european. El a arătat că prietenia dintre Republica Moldova şi România este una trainică, bazată pe legături istorice şi culturare şi construită pe valori comune şi de solidaritate.
”Astăzi, în cadrul întrevederei noastre, am discutat despre priorităţile de dezvoltare ale noastre, despre proiectele care aduc beneficii reale cetăţenilor noştri, dar şi despre aprofundarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova şi România, esenţială pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, a spus Dorin Recean.
El a arătat că prietenia dintre Republica Moldova şi România este una trainică, bazată pe legături istorice şi culturare şi construită pe valori comune şi de solidaritate.
”România întotdeauna a fost un partener de nădejde, oferindu-ne sprijin valoros în cele mai dificile momente, dar şi în parcursul nostru european. Această prietenie solidă se vede foarte bine în numeroasele proiecte comune pe care le dezvoltăm, de la nord la sud, de la infrastructura rutieră, la educaţie, România este un susţinător fidel al cetăţenilor Republicii Moldova. O vedem în cele peste o mie de grădiniţe renovate în întreaga ţară, dar şi în bursele pentru mai mult de 2.500 de elevi şi studenţi din Republica Moldova, care studiază în şcolile, liceele şi universităţile din România, după care îi vedem pe foarte mulţi care revin acasă, susţin modernizarea ţării noastre”, a afirmat premierul moldovean,
Potrivit premierului Republicii Moldova, cel mai recent exemplu este lansarea împreună a unui program de granturi pentru cercetare ştiinţifică cu un obiectiv foarte clar, de a integra Republica Moldova în spaţiul european de cercetare.
”România contribuie activ şi la îmbunătăţirea predării limbii române în şcolile minorităţilor naţionale. (..) Liceul cu predare în limba română Mihai Eminescu din Comrad, care a beneficiat de suport din partea României, a devenit cea mai populară şi modernă şcoală din autonomia găgăuză”, a subliniat premierul.
El a menţionat că legătura noastră strânsă se regăseşte şi în eforturile comune de a păstra patrimoniul nostru cultural.
”România ne-a fost alături nu doar la bine, ci şi în cele mai dificile, dar cele mai dificile momente. La începutul crizei energetice, prima mână de ajutor ne-a fost întinsă de la Bucureşti. Un gest de solidaritate pe care nu-l vom uita. Producătorii agricoli din Moldova au primit 10.000 de tone de motorină. Am beneficiat de sprijin pentru proiectele de interconectare a reţelelor de gaze şi energie electrică. Iar 6 milioane de euro au fost alocate pentru 33 de proiecte din programul Satul European. Acum, cu sprijinul Guvernului Românie, peste 2.000 de elevi din Republica Moldova beneficiază de condiţii mai sigure şi mai confortabile pentru a ajunge la şcoală”, a mai declarat Dorin Recean.
Premierul a mai spus că 40 de şcoli din toate raioanele ţării au primit unităţi de transport noi.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News