Supraveghere inovativă împotriva furturilor de lemne: Imagini din satelit și camere video pentru pădurile României

Sursa: freepik.com

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a spus joi, la Interviurile Digi24.ro, că a fost creat cadrul legal pentru a folosi bani din PNRR pentru implementarea unor măsuri inovative care să descurajeze furturile de lemne. În acest sens, Fechet vrea ca pădurile să fie supravegheate de camere video care să arate în timp real numerele de înmatriculare a mașinilor hoților și să cumpere imagini din satelit pentru a vedea zonele defrișate.

„Am creat cadrul legal pentru a folosi cei 46 de milioane de euro din PNRR pentru alte lucruri inovative pentru prevenirea furtului de masă lemnoasă. Cele mai importante probabil că sunt imaginile satelitare. Vom investi foarte mulți bani în cumpărarea unor astfel de imagini și în interpretarea acestor imagini.

Din discuțiile pe care le-am avut cu colegii, există rețele de sateliți civili care pot să asigure o rezoluție suficientă cât să identifice spre exemplu o tăiere la ras, odată ce ea va fi introdusă în lege ca fiind interzisă. Pe de o parte folosind imagini satelitare, pe de altă parte folosind o rețea de camere video pe care le vom instala în întregul fond forestier, discutăm de 350 de camere video pentru început.

În creierii munților nu strică să ai o cameră video, însă există niște analize de risc și există niște puncte pe care le-am identificat pe traseul unor drumuri forestiere, pentru că tot lemnul furat iese de pe un drum forestier și ajunge pe un drum public la un moment dat. Identificând acele puncte critice și începând cu cele 350 de camere, care se pot extinde în viitor, în speranța că ele își vor dovedi eficacitatea. Important de precizat e că, nu doar că vom avea 350 de camere și niște imagini ca la supermarket unde vedem acel panou plin cu camere de luat vedere, este important ca acele camere să fie suficient cât să poată pune la dispoziția SUMAL-ului niște date în timp real. Este important ca aceste camere să poată să identifice numărul de înmatriculare al autovehiculelor respective și sperăm ca foarte repede să avem tehnologia suficientă cât să interpretăm acele date în timp real, să nu trebuiască o persoană să stea să verifice acel panou de camere video.

În măsura în care vom digitaliza interpretarea acestor date și folosirea inteligenței artificiale să interpretăm în timp real numărul de înmatriculare și interogarea în timp real al SUMAL pentru a vedea ce aviz există pentru acel transport, probabil că putem într-un interval de minute să identificăm și să fim la fața locului și să aplicăm legea”, a spus Mircea Fechet.

În ce privește imaginile din satelit, Fechet precizează că „tocmai ce s-au primit în minister șase oferte pentru imagini satelitare. În câteva săptămâni vom desemna câștigătorul. Sunt lucruri foarte avansate, care mai devreme sau mai târziu vor fi puse în aplicare”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: