Erdogan acuză Israelul că „îl sfidează fără ruşine” pe secretarul general ONU

Sursa foto: Mike Segar

Erdogan acuză Israelul că „îl sfidează fără ruşine” pe secretarul general ONU. Cum a greșit Israelul față de acesta?

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat vineri Israelul că „îl sfidează fără ruşine” pe secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, pe care Israelul l-a declarat „persona non grata” pentru că nu a condamnat imediat atacurile de marţi ale Iranului, informează AFP.

Israelul „îl sfidează fără ruşine pe secretarul general al ONU”, a declarat şeful statului turc în timpul unui discurs la Adana, în sudul Turciei.

„196 de ţări din lume l-ar susţine probabil pe secretarul general al ONU. Cine sunteţi voi ca să emiteţi un edict împotriva secretarului general al ONU?”, a adăugat el.

Guterres a fost declarat miercuri „persona non grata” de Israel: şeful diplomaţiei israeliene, Israel Katz, îi reproşează că „nu a condamnat fără echivoc atacul odios al Iranului” de marţi cu rachete şi l-a acuzat că este „un secretar general anti-israelian care susţine teroriştii, violatorii şi asasinii”.

Relaţiile dintre ONU şi Israel – stat înfiinţat printr-o rezoluţie a Naţiunilor Unite votată în 1947 – sunt în mod notoriu dificile şi se află la cel mai jos nivel din 7 octombrie 2023, dată la care a avut loc atacul fără precedent al Hamasului palestinian, atac care a declanşat războiul în Fâşia Gaza.

Miercuri, în timpul unei sesiuni foarte tensionate a Consiliului de Securitate, în prezenţa ambasadorilor israelian şi iranian, Guterres a avut grijă să „condamne, încă o dată, în mod ferm, atacul masiv cu rachete al Iranului asupra Israelului”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: