UPDATE VIDEO Alegeri prezidenţiale. S-au înregistrat 7 contestaţii. Sâmbătă şi-au depus candidaturile Ciolacu şi Orban

Sursa foto: Pexels

UPDATE, ORA 18.23

Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, şi-a depus sâmbătă candidatura la alegerile prezidenţiale, la Biroul Electoral Central. el anunţând că odată ajuns preşedinte, va face tot ce este constituţional şi legal posibil, să numească un premier liberal şi o guvernare liberală de centru-dreapta care să anuleze practic toate măsurile aberante, fiscale şi de altă natură, care au fost luate de guvernele Ciucă şi Ciolacu.

Înainte de depunerea candidaturii, Forţa Dreptei, Partidul Mişcarea Populară, Alternativa Dreaptă şi Partidul Naţional Ţărănesc Maniu-Mihalache s-au reunit şi au ratificat constituirea Alianţei Forţelor de Dreapta (liberal-conservatoare) şi susţinerea candidaturii lui Ludovic Orban, la alegerile prezidenţiale.

”Candidatura mea este o candidatură firească, o candidatură normală, o candidatură naturală care este încununarea unei cariere de peste 33 de ani în serviciul cetăţianului român. Sunt un om obişnuit, un om simplu, un om care a fost crescut de oameni simpli şi muncitori şi care a frecventat cei şapte ani de acasă cu asiduitate, iar cei şapte ani de acasă au fost o călăuză pentru toată cariera mea în spaţiul public”, a spus Orban la sediul BEC.

”Nu mă laud cu şcolile pe care le-am făcut, dar pot să vă spun sigur că n-am umblat la CV ca să mă înfrumuseţez biografia. N-am fost un tocilar şi un elev de nota 10, dar am luat toate examenele la care m-am înscris şi am încercat pe lângă a învăţa ceea ce mi-au transmis profesorii, învăţătorii, profesorii universitari, am căutat să înţeleg lucrurile cu mintea mea şi să încerc să-mi formez gândirea raţională, gândirea logică, care m-a ajutat în toată cariera pe care am avut-o în viaţa publică”, a mai spus Orban.

UPDATE, ORA 17.37

Curtea Constituţională a României anunţă, sâmbătă, că s-au depus 7 contestaţii care vizează candidaturile lui Mircea Geoană, Diana Şoşoacă, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor şi Ludovic Orban. O persoană a contestat respingerea candidaturii lui Miron Cozma la prezidenţiale, aceeaşi persoană contestând candidatura lui Kelemen Hunor, liderul UDMR.

CCR se reuneşte, sâmbătă, de la ora 17.00, pentru a analiza contestaţiile depuse la mai multe candidaturi. Până la acest moment s-au depus 7 contestaţii, a anunţat Curtea. Contestaţiile vizează candidaturile lui Mircea Geoană, Diana Şoşoacă, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor şi Ludovic Orban. În plus, o persoană a contestat respingerea candidaturii lui Miron Cozma la prezidenţiale, aceeaşi persoană contestând şi candidatura lui Kelemen Hunor, liderul UDMR. Vineri, CCR anunţa că au fost înregistrate contestaţii cu privire la candidaturile pentru funcţia de Preşedinte al României, respectiv Mircea Dan Geoană, Diana Iovanovici-Şoşoacă, Nicolae-Ionel Ciucă. În vederea soluţionării acestora in termen legal, a fost stabilită o şedinţă de judecată pentru sambată, mai anunţă instituţia. Ulterior sedintei, CCR va emite un comunicat de presă.

UPDATE, ORA 10.31

Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, și-a depus, sâmbătă, la Biroul Electoral Central, candidatura la alegerile prezidențiale.

 „Am decis să-mi depun astăzi candidatura, după o perioada pe care romanii nu si-au dorit-o în mod deosebit. În ultimii 20 de ani am avut 17 guverne.

Acesta a fost modul de abordare al foștilor președinți. Știți și dvs că cinci milioane de români au ales să părăsească țara.

În contextul în care cheltuielile asociate cu deplasările externe ale actualului președinte fac obiectul unei controverse publice, Marcel Ciolacu a afirmat:

„Președintele ar trebui sa desecretizeze cheltuielile pe ultimii 10 ani. Oricum va veni cineva care le va desecretiza.  Voi da voie celor care au dreptul sa o facă sa desecretizeze aceste cheltuieli”.

Termenul pentru înregistrarea candidaturilor la alegerile prezidenţiale expiră sâmbătă, la ora 24.00, Biroul Electoral Central urmând să se pronunţe cu privire la admiterea sau respingerea înregistrării candidaturii şi a semnului electoral, în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea acestora. Până în prezent, zece candidaţi s-au înscris în cursa pentru Cotroceni, o candidatură, cea a fostului lider al minerilor Miron Cozma, fiind respinsă. Sâmbătă sunt aşteptaţi să-şi depună candidaturile preşedintele PSD, Marcel Ciolacu şi preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban. Tot sâmbătă, Curtea Constituţională se reuneşte la ora 17.00, pentru a se pronunţa cu privire la contestaţiile vizându-i pe Mircea Geoană, Nicolae Ciucă şi Diana Şoşoacă.

Biroul Electoral Central a validat, în şedinţa de luni candidatura lui George Simion la Preşedinţie, iar joi au fost validate alte şase candidaturi pentru alegerile prezidenţiale din acest an: Elena Lasconi, Nicolae Ciucă, Călin Georgescu, Kelemen Hunor, Mircea Geoană, Diana Şoşoacă. De asemenea, BEC  a respins candidatura lui Miron Cozma.

Vineri şi-au mai depus candidatura Cristian Diaconescu, Cristian Terheş şi Ana Birchall.

Sâmbătă, sunt aşteptaţi la sediul BEC Marcel Ciolacu, la ora 10.00 şi Ludovic Orban, la ora 17.00.

”Conform art. 29 alin. (2) şi art. 30 alin. (6) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Biroul Electoral Central urmează să se pronunţe cu privire la înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturii şi a semnului electoral, în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea acestora”, a precizat BEC.

Data limită pentru depunerea eventualelor contestaţii este 8 octombrie, potrivit news.ro.

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1.061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024, termenul-limită pentru rămânerea definitivă a candidaturilor este data de 10 octombrie 2024.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc în 24 noiembrie – turul l şi în 8 decembrie – turul ll.

Curtea Constituională a României a anunţat că au fost depuse contestaţii privind candidaturile lui Mircea Geoană, Diana Iovanovici-Şoşoacă şi Nicolae Ciucă la alegerile prezidenţiale. Sâmbătă, la ora 17.00, Curtea se reuneşte în şedinţă pentru a soluţiona aceste contestaţii.

Primul dosar pe ordinea de zi este Dosar nr.3036F/2024 – Contestaţie împotriva înregistrării candidaturii domnului Mircea – Dan Geoană la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024, contestaţie formulată de Talpoş Ioan.

Al doilea dosar de pe lista şedinţei este Dosar nr.3043F/2024 – Contestaţie împotriva înregistrării candidaturii doamnei Diana Iovanovici – Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024, contestaţie formulată de Bellantoni Amalia.

Urmează apoi Dosar nr.3044F/2024 – Contestaţie împotriva înregistrării candidaturii domnului Nicolae – Ionel Ciucă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024, contestaţie formulată de Şerban Sanda Puica.

Ultimul dosar de pe ordinea de zi este Dosar nr.3045F/2024 – Contestaţie împotriva înregistrării candidaturii doamnei Diana Iovanovici – Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024, contestaţie formulată de Ursa Mihai Gheorghe

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: