UE ar trebui să trimită mai repede acasă migranții, au cerut 17 țări, inclusiv Germania și Franța

Sursa foto: european union

Paisprezece țări din UE, precum și Norvegia, Elveția și Liechtenstein, au semnat un apel prin care solicită executivului comunitar să propună noi norme care să facă politicile de returnare mai stricte, relatează Reuters. Scrisoarea adresată Comisiei spune că migranții care nu au dreptul de a rămâne în UE „trebuie trași la răspundere”, potrivit raportului.

Solicitarea vine pe fondul unei schimbări spre dreapta și anti-imigrație în mai multe țări din UE. În Austria, Partidul Libertății (FPÖ), anti-migranți și favorabil Rusiei, s-a clasat pentru prima dată în fruntea sondajelor la alegerile naționale de la sfârșitul săptămânii trecute. Partidele de extremă dreapta au înregistrat câștiguri importante sau au câștigat alegerile în Germania, Țările de Jos, Italia și Franța.

Premierul ungar Viktor Orban a amenințat că le va oferi solicitanților de azil bilete dus către Bruxelles, în semn de protest față de amenzile aplicate de UE țării sale pentru încălcarea normelor UE în materie de azil.

În scrisoarea lor către Comisie, cele 17 țări europene solicită noi norme care să permită guvernelor să rețină migranții ilegali dacă aceștia reprezintă un risc pentru securitatea națională, precum și să îi oblige pe migranți să coopereze cu autoritățile și să se asigure că toate țările UE utilizează același software pentru gestionarea cazurilor. Deși nu fac parte din UE, Norvegia, Elveția și Liechtenstein sunt membre ale spațiului Schengen fără pașapoarte.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: