Fost ambasador SUA în România: ”Sunt semnale foarte bune privind includerea țării în programul Visa Waiver”

Sursa foto: Freepik

Fost ambasador al Statelor Unite la București în perioada 1998-2001 și în prezent senator în statul Maryland, James Rosapepe a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre șansele românilor de a călători fără viză în America.

James Rosapepe a fost ambasador al Statelor Unite la Bucureşti, în perioada 1998-2001, în timpul administrației președintelui Bill Clinton, în 1998. Foarte atașat de România și de valorile ei, James Rosapepe a scris împreună cu soția sa, Sheilah Kast, o carte intitulată „Dracula a murit: Călătorii în România Post-Comunistă ”, apărută în 2014.

Din 2007, James Rosapepe este senator în statul Maryland. Însă nu a uitat vreun moment de România. Iar cel mai palpabil exemplu este acela că face parte din board-ul Fundației Alianța, înființate în 2013 de către fostul ambasador Mark Gitenstein și de Dan Dimancescu, consulul onorific al României la Boston.

Fundația Alianța, cu sediul la Washington DC, are drept misiune întărirea relațiilor dintre România și Statele Unite, promovând România peste Ocean și implicând tineri din cele două țări în programe importante.

Care a fost prima dumneavoastră impresie despre România înainte de a veni aici pentru prima oară în 1997 și cum s-a schimbat după aceea impresia?

Înainte de a veni aici, în februarie 1998, aveam impresia că România nu era o țară foarte bine dezvoltată economic. Și nu înțelegeam de ce Bucureștiul fusese supranumit odinioară Micul Paris. Citisem asta, însă nu văzusem Bucureștiul. Iar după ce am ajuns în România și în București, am văzut ce bogăție culturală aveți și că țara era mult mai dezvoltată decât crezusem inițial.

Știu cât de mult au suferit românii în comunism. Însă m-a impresionat cât de dezvoltată era România din punct de vedere arhitectural și educațional.

Iar la finalul mandatului meu de ambasador pot spune că am învățat multe despre România. Am călătorit mult prin toată țara și am avut un sentiment al diversității și puterii sale.

Aveți locuri speciale în București sau România ce vă sunt apropiate de suflet?

Sunt multe locuri. Mi-a plăcut și îmi place mult Bucureștiul, seamănă cu Parisul. Ce e interesant la București este că are o mare concentrare de cultură, dezvoltare și politică.

Am învățat pe parcursul mandatului meu că agricultura e încă foarte puternică în mediul rural în România, iar orașele mici și satele au putere. M-a impresionat cultura rurală din România.

În Italia, unde m-am născut și de unde e originară familia mea, nu e așa, ca în România. În Italia, satele mici au fost părăsite în general. Oamenii s-au mutat în orașe, în suburbii, în alte locuri.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: