VIDEO Vom avea prezență record la prezidențiale? Ce vor antreprenorii de la viitorul președinte al României

Sursă foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Ce vor antreprenorii români de la viitorul președinte al României? Invitat în studioul Puterea Știrilor, Remus Ștefureac, director INSCOP Research, a declarat că românii își doresc „un președinte clar, ferm, orientat, dedicat proiectului, nu doar de integrare, căci am depășit această fază, ci de dezvoltare a României utilizând toate instrumentele și oportunitățile acestui statut excepțional pentru noi – de membru al Uniunii Europene și al NATO”.

„Ne putem gândi și noi, cu mai mult curaj, mai multă îndrăzneală, la investiții românești, nu doar în R.Moldova”

„Antreprenorii, românii, înțeleg și limitele constituționale ale activității președintelui. Președintele poate să impulsioneze diverse activități guvernamentale care să ajute mediul de afaceri, dar cu anumite limite. Așteptările sunt legate, evident, de nevoia de a avea un președinte clar, ferm, orientat, dedicat proiectului, nu doar de integrare, căci am depășit această fază, ci de dezvoltare a României utilizând toate instrumentele și oportunitățile acestui statut excepțional pentru noi – de membru al Uniunii Europene și al NATO. Deci, adeziunea față de tot ceea ce înseamnă valori euroatlantice trebuie să fie totală. Și da, oamenii de afaceri din România vor sprijini întotdeauna și au așteptări în acest sens de la un președinte. Pe de altă parte, nevoia de mai multă responsabilitate în ceea ce privește cheltuirea banilor publici, evitarea risipei. Cam aici sunt așteptările: un președinte dedicat nevoii de modernizare a țării, de valorificare a tuturor oportunităților de creștere, și mai ales un președinte care să susțină poate ceva mai mult capitalul românesc. Și acest lucru este extrem de important.

România cred că a depășit faza în care, sigur, investițiile străine, investițiile loiale României sunt foarte importante și au susținut dezvoltare acestei țări și vor trebui atrase în continuare. Dar același timp, strategic, e necesară o dezvoltare a capitalului românesc și, de ce nu, să ne gândim și la o extindere. Ne putem gândi și noi, cu mai mult curaj, mai multă îndrăzneală, la investiții românești, nu doar în Republica Moldova, la investiții românești în regiune care, într-un fel sau altul, și se vor întoarce. Vor crește forța companiilor românești, forța antreprenorilor români care au crescut mult în ultimul timp”,  declarat Remus Ștefureac, director Inscop Research, la Puterea Știrilor.

Vom avea prezență record la prezidențiale?

„Cred că va fi o prezență mare, e un interes ridicat pentru alegerile prezidențiale. E o schimbare de ciclu prezidențial, se încheie mandatul unui președinte. Vom avea cu siguranță un alt locatar la Cotroceni. E și o schimbare de ciclu guvernamental. Interesul pare destul de ridicat față de alegerile prezidențiale și mă aștept la o prezență ridicată”.

Datele alegerilor prezidențiale și parlamentare au fost stabilite pentru finalul acestui an. În luna iunie, alegătorii români au fost chemați la urne pentru alegerile locale și europarlamentare.

Data alegerilor prezidențiale a fost cea mai disputată, inițial cele două tururi fiind programate pentru luna septembrie, însă au existat neînțelegeri între cele două partide. PNL a dorit mutarea datei alegerilor prezidențiale mai târziu.

La alegerile prezidențiale 2024, cetățenii votează noul președinte al României, ales pentru un mandat de cinci ani. Primul tur ar avea loc pe 24 noiembrie, în timp ce al doilea tur este programat pe 8 decembrie. Va fi primul scrutin prezidențial organizat în același an cu alegerile locale și parlamentare, din 2004 până în prezent.

Potrivit Constituției, preşedintele reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. El veghează la respectarea prevederilor legii fundamentale şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Șeful statului are atribuții în domenii cheie, precum apărarea, securitatea națională, politica externă și numirea unor oficiali guvernamentali.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: