VIDEO Ștefureac, despre referendumul din R. Moldova: Alegerea direcției pro-europene este clară

Remus Ștefureac, invitat Puterea Știrilor 7.10

Republica Moldova se pregătește pentru alegeri. Oamenii sunt așteptați la urne, pe 20 octombrie, pentru a-și alege noul președinte dar și pentru a vota pentru parcursul european al țării.

„Nu este exclus ca Maia Sandu să câștige din primul tur de scrutin. Contextul geopolitic împinge Republica Moldova cu pași ampli înspre direcția occidentală iar, din punctul de vedere al populației, calculele au devenit destul de simple. Dacă te uiți înspre est, vezi război, sărăcie, incertitudine; dacă trei te uiți înspre vest, înspre Uniunea Europeană, vezi pace, bunăstare, prosperitate, vezi o șansă pentru tine, pentru familie, pentru copii. Prin urmare, alegerea a devenit destul de clară și nicio formulă de propagandă nu mai poate acoperi realitățile. Într-o parte vedem război, distrugeri, o agresiune militară absolut de neacceptat, iar în partea cealaltă vezi o normalitate a vieții pentru cetățenii Republicii Moldova. Acest lucru cred că începe să atârne foarte greu și evident că va influența atât opțiunea în cadrul referendumului, cât și, evident, alegerile prezidențiale, unde de o perioadă de timp,  Maia Sandu, cu guvernele pe care le-a numit, cu întreaga echipă stabilesc direcția, împing Republica Moldova consolidarea securității și mai ales a proprietății. O direcție destul de clară, apreciată de întreaga societate, de la mediul de afaceri. până la populație”. a afirmat Remus Ștefureac, director INSCOP Research, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor

Legat de ce ar însemna pentru Republica Moldova un eșec al referendumului privind integrarea în Uniunea Europeană, acesta spune că ar aduce și mai multă incertitudine decât este în prezent.

„Sigur că noi ne uităm la războiul declanșat de Rusia în Ucraina și nu suntem deloc confortabili. Haideți să ne imaginăm cum se simt cetățenii Republici Moldova în condițiile în care nu ai o umbrelă de securitate, așa cum avem noi NATO. În condițiile în care nu ai o sursă de prosperitate, să spunem, nu ești parte a unei familii care înseamnă bunăstare, mă refer la Uniunea Europeană. Și atunci incertitudinea este mult mai mare. Dacă mai punem în această ecuație și o enclavă separatistă care se numește Transnistria, lucrurile devin și mai complicate. Deci, un eșec înseamnă, incertitudine înseamnă mai multă sărăcie, înseamnă mai multă nesiguranță”, a explicat Remus Ștefureac.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: