Ylva Johansson: Mesajul la Consiliul JAI e să renunţe la controalele terestre pentru România până la sfârşitul anului

Sursa foto: Pinterest

Strasbourg, Trimisul special al AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat luni la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, că mesajul ei la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne de joi din Luxemburg va fi că România şi Bulgaria trebuie să adere la spaţiul Schengen cu frontierele terestre până la sfârşitul anului.

Într-o dezbatere a Parlamentului European despre reintroducerea controalelor la frontiere de către unele state din spaţiul Schengen şi efectele acestor decizii asupra zonei libere de circulaţie, Ylva Johansson s-a declarat mândră că trăieşte în spaţiul Schengen.

„Este cea mai mare zonă de circulaţie din lume. 450 de milioane de oameni din 29 de ţări pot circula liber prin Europa. Aproape 30% din populaţia Europei trăieşte într-o zonă de frontieră. 50 de milioane de oameni trăiesc direct lângă o frontieră internă. Vă mulţumesc că aţi pus pe ordinea de zi o dezbatere atât de importantă”, le-a spus comisarul european de interne eurodeputaţilor.

Ea subliniat în cadrul dezbaterii că reintroducerea controalelor la frontierele interne trebuie să fie o măsură temporară şi de ultimă instanţă.

„Sunt atât de mândră de acest mandat. Am primit Croaţia, Bulgaria şi România în Schengen. Am luptat foarte dur pentru asta. Impactul asupra oamenilor este uriaş. Fără paşaport şi fără cozi. Asta înseamnă Europa. O prietenă din România mi-a spus ce minunat este pe aeroport când copiii râd şi spun: ‘Uite mamă, nu mai trebuie paşapoarte!’ Şi asta este pentru că Schengen nu este doar fundaţia prosperităţii noastre. Schengen este parte a identităţii noastre, este parte din ceea ce suntem”, a spus ea în plenul PE.

„Bulgaria şi România au făcut tot posibilul, au pus în aplicare toate măsurile suplimentare, şi mesajul meu către miniştri la Consiliul de joi (Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne – n. r.) va fi să facă ultimul pas. Ridicaţi controalele şi la frontierele terestre până la sfârşitul anului. O merită. A venit timpul”, a pledat Ylva Johansson.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: