Cerere uriașă în România pentru joburile remote, în timp ce angajatorii vor să își readucă angajații la birou

Sursa foto: joblist.md

Patronii vor să își readucă angajații la birou. Asta în contextul în care cererea pentru locurile de muncă de acasă crește. Dar piața nu ține cu cei care își caută munca remote. În ultimii doi ani, ofertele s-au înjumătățit.

Alice are 20 de ani și de o lună este angajata unei companii de IT din Timișoara. De la început și-a căutat un loc de muncă remote, pentru că este și studentă în anul 3 la Politehnică.

„Am nevoie să ajung și la facultate. Îmi face viața mai ușoară, într-adevăr. Recunosc că aș pune problema timpului pe primul loc, fiindcă deplasarea de aici și până la birou este destul de costisitoare din punct de vedere al timpului”, spune Alice Cania.

Ca ea sunt foarte mulți angajați.

„Multe avantaje, sunt mult mai productivi oamenii de acasă și pierzând mai puțin timp pe drumuri și pregătiri”, este de părere David, student.

„Balanța viață personală și privată este mult mai importantă pentru ei, fiind crescuți de către noua generație de educatori în spiritul acesta: mai multă grijă pentru planetă, mai multă grijă pentru viața personală”, consideră Flaviu Pop, președintele ONG-ului West HR Association.

Și, deși la nivel național, cererea pentru locurile de muncă de acasă este în creștere, procentul firmelor care oferă acest beneficiu este în scădere.

„În prezent, din cele peste 26.000 de joburi disponibile pe această platformă care a făcut și studiul, doar 1.100 dintre ele oferă angajaților ca beneficiu munca de acasă. Restul trebuie să vină fizic la birou și să lucreze”, transmite Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24.

Important pentru candidați, spun specialiștii, este să cântărească bine avantajele și dezavantajele muncii la birou versus lucrul de acasă.

„În general, lucrul remote în varianta de acum poate afecta cultura organizațională, adică remote total. În varianta în care te duci 3 zile la lucru există niște conexiuni care se creează, relații sociale care ajută și transmit spre cei care lucreză într-o companie o anumită cultură organizațională, un anumit mod de organizare”, spune Florin Drăgan, rector Universitatea Politehnica Timișoara.

Specialiștii spun că asistăm la o adaptare pe piața muncii, după criteriile noilor generații. Concluziile vor fi clare începând cu anul 2025, atunci când mare parte din generația Z își va căuta un loc de muncă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: