Ziua decisivă în instanță pentru Nicușor Dan. Primarul Capitalei află dacă pierde funcția sau dacă ANI a greșit 

Sursa foto: Nicușor Dan

După ce inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) au constatat că primarul general Nicușor Dan se face vinovat de mai multe fapte care încalcă legislația privind incompatibilitățile și conflictul de interese, edilul Capitalei a contraatacat în instanță și a contestat raportul devastator întocmit de ANI. 

Nicușor Dan le cere judecătorilor anularea raportului în care ANI îl acuză de incompatibilitate și conflict de interese, iar magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție  (ICCJ) ar putea da verdictul marți, 8 octombrie 2024.

  • Inspectorii ANI au avertizat că Nicușor Dan a acționat dincolo de lege.
  • Potrivit raportului întocmit de ANI, Nicușor Dan a îndeplinit, în același timp, funcția de primar general al Bucureștiului, precum și pe cea de director general al mai multor servicii din subordinea sa, respectiv Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), Centrul Cultural Expo Arte, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic și Administrația Străzilor București. (mai multe detalii punctuale AICI)
  • Inspectorii ANI au constatat că Nicușor Dan a întocmit acte în conflict de interese întrucât, din postura de incompatibilitate anterior menționată, a semnat documente specifice respectivelor funcții. (alte informații AICI)
  • ANI a sesizat și Curtea de Conturi a României cu privire la legalitatea achitării amenzii contravenționale aplicate lui Nicușor Dan în calitate de persoană fizică, din bugetul Primăriei Municipiului București.

În 23 septembrie 2024, ICCJ a admis „declaraţia de abţinere formulată de doamna judecător Păun Luiza Maria de la soluţionarea dosarului nr. 1409/2/2023 aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia contencios administrativ şi fiscal, cu termen de judecată la 24 septembrie 2024”. Din acest motiv, judecata s-a amânat la acel termen, iar marți, un alt magistrat va analiza contestația formulată de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, și va da o soluție definitivă în dosarul cu ANI.

Curtea de Apel i-a dat dreptate lui Nicușor Dan

Nicușor Dan a contestat mai întâi la Curtea de Apel București raportul de evaluare al ANI din 15 februarie 2023.

Judecata a început în iunie 2023, iar trei luni mai târziu, în 21 septembrie, magistrații de la Curtea de Apel București i-au admis cererea și au dispus anularea în parte a raportului de evaluare al ANI în care se arăta că primarul general al Capitalei a fost în incompatibilitate şi în conflict de interese.

Nicușor Dan ceruse să se constate și că sesizarea făcută de ANI la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru verificarea unor posibile fapte de abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane s-a făcut nelegal, însă judecătorii Curții de Apel București i-au respins solicitarea.

”Admite excepţia inadmisibilităţii exercitării controlului de legalitate asupra dispoziţiei din raportul de evaluare prin care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, potrivit deciziei din 21 septembrie 2023.

Decizia a fost contestată atât de Agenția Națională de Integritate, cât și de Nicușor Dan, care nu a obținut la Curtea de Apel București și retragerea sesizării Parchetului în cazul său.

Dosarul, ajuns la începutul lunii noiembrie 2023 pe masa judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, ar putea primi marți 8 octombrie decizia definitivă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: