„Motivarea CCR în cazul Şoşoacă, o catastrofă din punct de vedere constituţional”. Explicaţiile lui Adrian Neacşu

Curtea Constitutionala CCR
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Fostul judecător și membru CSM, avocatul Adrian Toni Neacşu, cataloghează motivarea hotărârii CCR în cazul Şosoacă drept o catastrofă din punct de vedere constituţional, judecătorii invetând astfel instrumentul de măsurare a adeziunii la valorile Constituţiei României.

„Motivarea hotărârii CCR în cazul Şoşoaca este o catastrofa din punct de vedere constituțional. Am tot sperat ca judecatorii CCR sa-si salveze onoarea prin motivare si odata cu asta legitimitatea institutiei, dar ce putea fi mai rau s-a întâmplat. CCR a inventat instrumentul de măsurare a adeziunii la valorile Constituției României, a calității de a fi bun român și de cetățean al Uniunii Europene: vointa lor arbitrară”, a scris Adrian Toni Neacşu pe pagina sa de Facebook.

Avocatul spune că prin aplicarea aceleiaşi logici strâmbe, autorităţile ar putea stabili în viitor şi cine are dreptul să voteze şi cine nu.

„Decizia este de un abuz animalic la adresa regulilor democratice și a Constituției înseși, cu atât mai mult cu cât probabil ca nu se știe ca prin legea fundamentala condițiile pentru a candida la o funcție sunt identice cu cele pentru a putea vota. În aceasta logica strâmbă autoritățile ar putea stabili si cine are dreptul sa voteze sau nu, după criterii la fel de samavolnice”, a mai scris Neacşu.

Curtea Constituţională a României susţine, în decizia prin care a respins candidatura Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale, că dreptul de a fi ales într-o funcţie publică nu are un caracter absolut, putând fi supus unor limitări, iar candidaţii trebuie să respecte Constituţia şi să apere valorile democraţiei, inclusiv apartenenţa României la UE şi NATO.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: