Știri din capitalele Europei, 8 octombrie

BERLIN

Ministerul german al Economiei se așteaptă ca economia să se restrângă în 2024 pentru al doilea an consecutiv, prognozând acum o contracție de 0,2% în loc de estimarea anterioară de creștere de 0,3%.

„În loc să devină mai vioaie, economia este în continuare caracterizată de o reticență generală a consumatorilor de a cheltui”, se arată în publicația germană Deutsche Welle. Însă guvernul a avut o perspectivă mai optimistă pentru anii următori, a precizat cotidianul, ministerul urmând să anunțe miercuri că se așteaptă la o creștere de 1,1% anul viitor, față de 1% în prognoza anterioară.

 

PARIS

Noul guvern al Franței, condus de premierul conservator Michel Barnier, va trebui să se bazeze pe sprijinul extremei-drepte, în contextul în care marți se va confrunta cu o moțiune de cenzură în parlament. Cererea de moțiune a fost făcută de alianța de stânga Noul Front Popular, care a obținut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare din iunie-iulie, dar nu a obținut o majoritate absolută, și a fost apoi marginalizată de președintele Emmanuel Macron atunci când și-a ales noul prim-ministru, conform France24.

 

De asemenea, o mare stațiune de schi alpină din Franța a anunțat că se va închide, invocând lipsa fondurilor necesare pentru a deveni o destinație pe tot parcursul anului, în timp ce zonele montane de altitudine joasă și medie din Europa se confruntă cu un sezon trunchiat din cauza încălzirii globale și a scăderii ninsorilor, potrivit The Guardian.

Consilierii locali au votat să nu redeschidă Alpe du Grand Serre din Isère în această iarnă, afirmând că nu mai pot plăti pentru ascensoarele montane sau pentru finalizarea unui program de diversificare ca destinație turistică pe tot parcursul anului. Această decizie va elimina 200 de locuri de muncă și va afecta întreprinderile din satul vecin La Morte, a cărui economie și populație de 150 de persoane depind de sporturile de iarnă.

 

SOFIA

Guvernul bulgar va acorda subvenții de stat în valoare de 100 de milioane de euro agricultorilor locali care au amenințat cu noi proteste din cauza importurilor de produse agricole ucrainene, a anunțat luni guvernul. Guvernul interimar de la Sofia a convenit rapid să crească subvențiile de stat pentru agricultori pentru a evita noi proteste în ajunul alegerilor anticipate. Bulgarii merg la urne pe 27 octombrie pentru a șaptea oară în trei ani și jumătate, precizează Euractiv.

Jumătate din subvenția guvernamentală va merge către cultivatorii de cereale și semințe oleaginoase. Restul banilor vor merge pentru a sprijini crescătorii de animale, apicultorii și cultivatorii de fructe și legume.

 

TIRANA

Susținătorii opoziției din Albania au protestat din nou luni, cerând ca guvernul să fie înlocuit cu un cabinet tehnocrat interimar înainte de alegerile parlamentare de anul viitor. Opoziția conservatoare îi acuză de mult timp pe socialiștii premierului Edi Rama de corupție, de manipularea votului anterior și de uzurparea puterilor sistemului judiciar și altele. Partidul Democrat al fostului prim-ministru Sali Berisha a organizat proteste în parlament în ultima săptămână, după ce un coleg a fost condamnat pentru calomnie și încarcerat într-un caz pe care îl consideră a fi motivat politic, scrie The Associated Press.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: