Victor Negrescu: Mă aştept să nu fie nicio problemă la audieri pentru niciun comisar european desemnat

Sursa foto: Victor Negrescu

Vicepreşedintele Parlamentului European Victor Negrescu a declarat marţi că nu se aşteaptă ca vreun comisar european desemnat să întâmpine vreo problemă în a obţine votul de validare al comisiilor competente care îi vor audia pe toţi candidaţii la portofolii în perioada 4-12 noiembrie, cu excepţia cazului în care unul dintre ei va face o gafă imensă.

„La nivelul Comisiei Europene se lucrează îndeaproape cu fiecare comisar în parte pentru a-i pregăti pentru aceste audieri şi sunt discuţii cu eurodeputaţii tocmai pentru a explica fiecare portofoliu şi priorităţile fiecărui comisar. Ştiu că face acest lucru şi doamna Roxana Mînzatu şi de principiu nu ar trebui să fie niciun fel de problemă în a obţine votul, cum de fapt mă aştept să nu fie niciun fel de problemă pentru niciun comisar european. Ştiţi, foarte mulţi spuneau că va fi o problemă cu Ursula von der Leyen şi nu a fost niciun fel de problemă”, a declarat Negrescu în cadrul unui briefing pentru jurnalişti români.

El a spus că procedura este una „tehnică”. „Doar dacă faci o gafă uriaşă pici, ca să fie foarte clar. În momentul de faţă niciun comisar desemnat nu a făcut o gafă uriaşă care să îl pună în pericol în cadrul audierilor”, a explicat el.

Victor Negrescu a precizat că în următoarele zile vor continua discuţiile din Comisia pentru afaceri juridice a PE (JURI), care analizează declaraţiile de avere şi de interese ale comisarilor-desemnaţi.

„Au fost deja prime discuţii, trei comisari au fost validaţi, urmează şi restul”, a spus Negrescu, precizând că în cazul acestora au fost solicitate informaţii suplimentare, care în multe cazuri au constat în a cere completarea formularelor obligatorii cu informaţii lipsă.

„Comisia juridică, faţă de acum 5 ani, nu mai are aceeaşi capacitate de intervenţie. Conform codului de procedură al Parlamentului European, Comisia juridică şi-a pierdut din competenţe în a putea să blocheze vreun comisar. Acum 5 ani ştiţi ce s-a întâmplat în cazul doamnei Rovana Plumb şi, ca urmare a ceea ce s-a întâmplat atunci, cei care au decis în precedentul Parlament European au schimbat regulile şi au limitat posibilitatea noastră de a bloca”, a spus Negrescu, care este membru al Comisiei JURI.

„Singurul lucru pe care putem noi să-l facem este să trimitem anumite observaţii către comisia de resort, iar comisia de resort, în cadrul audierilor, va lua decizia, care este bine coordonată din punct de vedere politic şi în continuare există acest acord între principalele familii politice europene pentru a sprijini executivul european”, a mai spus eurodeputatul PSD.

Comisia JURI este însărcinată cu examinarea potenţialului conflict de interese al candidaţilor. Rezultatul procedurii va fi comunicat după ce JURI va încheia procedura pentru toţi candidaţii. Conferinţa preşedinţilor (responsabilă de stabilirea competenţelor şi a componenţei comisiilor şi delegaţiilor) le-a cerut membrilor JURI să încheie procedura până la 18 octombrie 2024.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: