VIDEO PNL, singurul partid care poate învinge PSD, spune Stroe: „Un parteneriat PSD-Simion, de neacceptat”

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

PNL, atacuri în rafală la PSD. Invitat marți în emisiunea Puterea Știrilor, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a explicat motivul principal care a dus la ruperea coaliției de guvernare, din punct de vedere politic. Liberalul a susținut, în acest context, că PNL nu va face greşeala să plece de la guvernare pentru a nu da cale liberă PSD la abuzuri. „Este și o chestiune de principiu, de a nu lăsa PSD să guverneze singur, să nu facă abuzuri, să nu exercite în mod arbitrar și în interes propriu puterea în această țară”, a explicat Ionuț Stroe.

 „Coaliția, în sensul politic, nu va mai funcționa”

„În ultimele săptămâni a fost evident pentru toată lumea că interesul PSD-ului s-a mutat din zona guvernării în zona interesului electoral. Colaborarea între cele două partide (n.r – PNL și PSD) a fost anevoioasă, am depășit în decursul vremii foarte multe momente dificile. În schimb, sincopele din ultima vreme, în care, evident, ne-am simțit a avea un rol marginal în această guvernare, ba mai mult decât atât, ne-am simțit provocați de foarte multe atacuri venite din zona PSD-ului, au culminat și cu gestul eliminării unui competitor din această campanie electorală. Evident, nu știu câți în țara asta cred în coincidențe, mai ales dacă aceste coincidențe și decizii ale unor judecători susținuți de PSD la Curtea Constituțională au consecințe politice extrem de grave. Acest lucru ne-a determinat să punem capăt. Partidul Social Democrat este un partener în care, în mod evident, nu mai putem avea încredere.

Coaliția, în sensul politic, nu va mai funcționa. În schimb, există un aspect tehnic, al unei obligații asumate în momentul angajării răspunderii pentru această guvernare și, în mod evident, pentru orice om rațional, pentru orice om care gândește limpede, două luni de zile va trebui să administrăm această guvernare. Asta nu înseamnă că le dăm un cec în alb celor de la PSD două luni de zile. Este și o chestiune de principiu, de a nu lăsa PSD să guverneze singur, să nu facă abuzuri, să nu exercite în mod arbitrar și în interes propriu puterea în această țară. Ei au, de altfel, tendința de a monopoliza instituții, de a monopoliza puterea. De altfel, știți foarte bine, românii nu au votat la ultimele alegeri ca PSD să guverneze singur, după bunul plac. Ăsta este motivul pentru care, în mod rațional, suntem oarecum obligați să terminăm această guvernare, dar din punct de vedere politic lucrurile sunt, evident, întrerupte”, a declarat Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, în direct la Puterea Știrilor.

PNL vrea o guvernare de dreapta după alegeri – ce spune despre scenariul PSD-Simion

„Eu cred că există premisele unui vot public care să dea dreptei românești suficientă încredere și voturi, bineînțeles, mandate pentru a asigura viitoarea majoritate parlamentară. Românii sunt mult mai inteligenți decât decât își închipuie unii politicieni. Mai sunt, totuși, două luni de zile până la alegerile parlamentare și dacă, într-adevăr, vrei să porți o luptă cu PSD-ul, trebuie să o faci cu forță, în mod rațional, să ai un plan și, bineînțeles, forța politică. Iar aici PNL este singurul partid care poate realmente învinge PSD, iar asta trebuie să o facem la urne, atât la alegerile parlamentare, cât și la cele prezidențiale.

Aici intrăm într-o zonă a presupunerilor (n.r- întrebat dacă PSD pregătește o guvernare cu AUR), dar ceea ce este oarecum nefiresc și suspect este că în ultimele luni de zile a existat așa o dorință nefirească a PSD de a-l face pe George Simion candidat relevant, de a-l ridica în sondaje, de a-i genera anumite situații favorabile, ca de exemplu eliminarea Dianei Șoșoacă și posibila mutarea electoratului populist extremist către acest Simion. Însă, pentru aceste chestiuni, în mod evident că nu trebuie să accepți călcarea democrației în picioare. Un parteneriat PSD-Simion sau PSD-AUR este de neacceptat. El trebuie taxat ori de câte ori se va manifesta. Mi se pare uneori că există între aceste două partide chiar o alianță subterană care s-ar putea întrevedea după epuizarea titlului electoral. Îmi aduc aminte de declarațiile, de exemplu, ale domnului Tudose, care vorbea nonșalant despre această posibilitate acum vreo cred că două-trei săptămâni. Sau la fel, îmi aduc aminte de vechile întâlniri ale unor lideri PSD cu domnul Simion, ba chiar a unor foști miniștri PSD, și mă refer la domnul Ponta cu cu liderul AUR, George Simion. Eu cred că un asemenea scenariu trebuie combătut și bineînțeles diminuat ca și șanse de reușită politică”, a mai susținut Ionuț Stroe, în direct la Puterea Știrilor.

Nicolae Ciucă a anunțat ruperea coaliției

„Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici,” a anunțat luni seară preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, într-un mesaj video. El a mai spus că liberalii rămân totuși în guvern alături de social-democrați „doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câștiga alegerile”.

„Încă o dată, nu comentez decizia CCR, dar consecințele ultimei decizii pun un mare semn de întrebare privind democrația din România. Pentru prima dată în istoria României o majoritate de cinci judecatori, din care patru numiți de PSD, a decis că cineva nu poate candida. Practic a fost eliminat la masa verde un adversar politic. Acest lucru mă preocupă pe mine și cred că și pe orice cetățean care vrea ca România să rămână un stat democratic”, a afirmat Nicolae Ciucă.

El a spus că acest fapt îi preocupă pe toţi cei care vor ca România să rămână un stat democrativ.

„Nu mă preocupă dacă PSD se bucură de eliminarea unui competitor politic, ci că ar putea face lucruri de neimaginat, pentru că PSD are în ADN-ul său abuzul de putere şi comportamentul de partid-stat. Astăzi elimină un candidat, mâine altul, poimâine închid instituţii de presă, iar în final subordonează politic tot statul român. Mă voi asigura că acest lucru nu se va întâmpla şi România nu va intra total pe mâna PSD.

Este o datorie de onoare și credință față de țara noastră! Coaliția noastră de guvernare cu PSD se oprește aici. Rămânem în Executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câștiga alegerile. Sigur că PSD și-ar dori să guverneze singur în următoarea perioadă:- pentru a reintroduce cota progresivă, – pentru a subordona justiția și instituțiile statului, – pentru a direcționa resursele financiare ale bugetului în acțiuni populiste și către clientela din partid. Acest lucru nu se va întâmpla”, a adăugat Ciucă.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: