Mircea Fechet: Principiul „primul venit, primul servit” și-a atins limitele în programul Casa verde fotovoltaice

Sursă foto: Mircea Fechet

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat miercuri că principiul ”primul venit, primul servit” şi-a atins limitele şi nu putem să transformăm programul Casa verde panouri fotovoltaice într-o olimpiadă naţională de competenţe digitale, cine-i mai iute de mână pentru a lua banii. El a subliniat că românii trebuie să aibă acces egal la acest program şi trebuie să vină în faţa românilor cu nişte criterii de departajare corecte, transparente, pe care să le discute în prealabil cu Asociaţia Prosumatorilor, cu ANRE-ul.

Ministrul Mediului a fost întrebat despre suspiciunile privind Casa verde fotovoltaice, mai ales legate de timpii foarte scurţi în care s-au epuizat fondurile.

”Să ştiţi că am discutat cu foarte mulţi aplicanţi. M-a interesat, în special, opinia celor care au aplicat la acest program, indiferent dacă au fost beneficiari, dacă au avut succes sau nu au avut. Am discutat cu oameni puţin familiarizaţi cu calculatorul, oameni mai în vârstă, fără studii IT, care au reuşit totuşi să se încadreze în cele 2 minute, perioada maximă în care s-a putut aplica la acest program. În acelaşi timp am vorbit cu foarte mulţi oameni care n-au reuşit să acceseze programul, pentru că aceste fonduri s-au epuizat foarte repede. Am mai spus acest lucru şi o să-l spun din nou, cea mai mare parte a aplicanţilor, mă refer la 65% din aplicanţi, pentru că putem să tragem linie, fiind la finalul acestui program, cea mai mare parte a acestora s-a înscris într-un interval între un minut şi două minute”, a răspuns Mircea Fechet.

El a precizat că ”nu putem avea nicio suspiciune legată de acel interval suficient de mare de timp”. ”Totodată, alţi 35% sau 31% mai exact, dacă îmi amintesc bine cifra, au avut un timp de înscriere între 30 de secunde şi un minut, lucru care de asemenea era posibil, evident, cu o anumită dexteritate, era posibil şi fără a fi ajutat de anumite aplicaţii care să copieze informaţii dintr-un document într-altul sau să precompleteze acele informaţii”, a subliniat Mircea Fechet.

Mircea Fechet a precizat că bugetul de două miliarde, deşi cel mai mare buget din istoria ministerului, a fost insuficient raportat la apetitul pentru acest program. ”Prima concluzie este că suntem obligaţi ca, începând cu anul următor, să alocăm un buget şi mai mare pentru acest program”, a ţinut să precizeze Fechet.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: