Știri din capitalele Europei, 11 octombrie

PARIS

Guvernul francez a propus un buget pentru anul viitor cu reduceri de cheltuieli în valoare de aproximativ 60 de miliarde de euro și creșteri ale impozitelor pentru companii și persoanele înstărite, în încercarea de a-și reduce deficitul tot mai mare. Prim-ministrul Michel Barnier a făcut din soluționarea problemei datoriei publice „colosale” a Franței principala sa prioritate, în ciuda riscului politic pe care astfel de măsuri le presupun pentru fragilul său guvern minoritar, potrivit Financial Times.

În bugetul propus, aproximativ 440 de mari corporații cu venituri mai mari de 1 miliard de euro ar urma să fie afectate de un impozit „excepțional” pe o perioadă de doi ani, cu scopul de a strânge un total de 12 miliarde de euro.

 

LISABONA

Portugalia va încerca să limiteze fenomenul de „brain drain”, oferindu-le tinerilor un deceniu de scutiri fiscale progresive, în urma cărora aceștia nu vor plăti nimic în primul lor an de muncă.

În urma unor dispute de ultim moment, guvernul minoritar de centru-dreapta al lui Luís Montenegro renunță la plafonul de 15% propus pentru impozitul pe venit pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani și îl înlocuiește cu un sistem progresiv similar celui susținut de socialiștii din opoziție.

Conform schemei, care face parte din bugetul țării pentru 2025, tinerii care câștigă până la 28.000 de euro pe an ar beneficia de o scutire de impozit de 100% în primul an de muncă, care ar scădea la 75% între al doilea și al patrulea an, la 50% între al cincilea și al șaptelea an și la 25% între al optulea și al zecelea an, menționează The Guardian. Potrivit guvernului, această măsură ar putea ajuta între 350.000 și 400.000 de tineri.

 

VARȘOVIA

Polonia își înăsprește reglementările privind vizele, în urma investigațiilor privind presupusul scandal legat de acordarea de vize în schimbul unor sume de bani, care au confirmat nereguli în timpul precedentului guvern de dreapta care au costat bugetul public milioane de dolari, a declarat joi ministrul de Externe al acestei țări.

Radek Sikorski a afirmat că de acum înainte va fi mult mai dificil să obții o viză pentru Polonia, un document care oferă acces la călătorii fără restricții în zona Schengen fără frontiere din Europa, iar verificarea solicitanților va fi intensificată. De exemplu, cererile de viză de student vor fi examinate cu atenție pentru a preveni situațiile în care acestea au fost utilizate doar ca mijloc de a intra în Europa, precizează The Associated Press.

 

CHIȘINĂU

Compania Meta Platforms a declarat vineri că a închis o rețea de conturi de grup destinate vorbitorilor de limbă rusă din Republica Moldova, înaintea alegerilor din 20 octombrie din această țară, din cauza încălcării politicii companiei privind conturile false. Conturile false au postat critici la adresa președintei Maia Sandu, a politicienilor pro-europeni și a legăturilor strânse dintre R. Moldova și România, susținând partidele pro-ruse din această țară, a declarat Meta.

Compania a declarat că operațiunea sa s-a axat pe aproximativ o duzină de branduri fictive de știri în limba rusă, care se prezentau ca entități independente cu prezență pe mai multe rețele de socializare, inclusiv Facebook, Instagram, Telegram, OK.ru și TikTok, potrivit Reuters.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: