VIDEO Lucian Bode: Autostrada Transilvania este de departe proiectul meu de suflet

Foto Youtube

Invitat la „Liberalii”, podcastul oficial al Partidului Național Liberal, Lucian Bode, secretar general PNL a vorbit despre politici publice, reforme și viziuni pentru o Românie prosperă. „Sunt multe motive pentru care PNL are obligația să continue la guvernare”, punctează Lucian Bode.

Partidul Național Liberal și-a asumat responsabilitatea guvernării și o va duce până la capăt

Sunt 5 ani pe 04/11/2019, de când Partidul Național Liberal și-a asumat responsabilitatea guvernării și vă asigur că o va duce până la capăt, până când electoratul român, chemat la urne pe 1 decembrie, va da o altă majoritate în Parlament care va susține un alt program de guvernare și un alt guvern. Sunt 5 ani în care Partidul Național Liberal nu a fugit de responsabilitatea guvernării. Sunt 5 ani din care 3,5 ani, Partidul Național Liberal a avut onoarea și șansa să dețină funcția de prim-ministru. Iar amprenta liberală asupra Guvernului și asupra tot ceea ce s-a întâmplat în România în acești ani cred că este una foarte vizibilă.

Le spun și celor care le urmăresc, așa cum le spun tot timpul colegilor mei, să vorbească despre ceea ce a însemnat guvernarea liberală în acești 5 ani, pentru că se uită foarte repede. Dacă ne uităm în spate, pandemia a fost cea mai mare încercare pe care o administrație locală județeană și mai ales centrală, a fost obligată să ia decizii grele în momentele respective, deoarece în ultimii 100 de ani, de la al 2-lea Război Mondial, noi nu am mai avut situații critice de asemenea dimensiune.

Lucian Bode amintește de perioada pandemiei și efortul depus împreună cu Adina Vălean, care era comisarul european pentru Transporturi unde au reușit să creeze culoarele verzi.

Cred că cea mai importantă realizare a celei etape început de 2020, când dețineam în portofoliu de ministru la Transporturi a fost aceea de a menține toate șantierele deschise și am avut șansa să avem un corespondent la nivel european în persoana Adinei Vălean, care era comisarul european pentru transporturi propus de România, împreună cu care, la propunerea României, foarte important, la propunerea României, am reușit să creăm acele culoare verzi la nivel european, unde mărfurile au putut circula.

De ce nu se poate conviețui cu PSD?

Nu suntem de acord cu modul de acțiune al PSD și nu suntem de acord cu modul în care PSD încearcă, direct sau indirect, să acapareze cât mai multă putere în România. Dacă se poate, toată puterea.

Povestea de la CCR ar trebui să dea de gândit multora de pe scena politică în legătură cu modul în care, la un moment dat, o putere poate decide într-un moment fără a exista vreo instituție în statul român, de apel. Noi în 2020 am construit o majoritate de dreapta, am guvernat cu USR și am asumat câteva proiecte mari de țară. De altfel, sloganul cu care Partidul Național Liberal a candidat în 2020, dacă vă aduceți aminte, este: Dezvoltăm România.

Veneam și după un an și de guvernare. Cu sprijin minoritar în Parlament, PNL, singur la guvernare, în care în anumite domenii, cum au fost transporturile, dezvoltare a mediu, energia, s-au întâmplat lucruri și atunci, în guvernarea de dreapta era și firesc să punem pe primul plan dezvoltarea, investițiile, creșterea bunăstării comunităților. Am alocat sume record pentru capitolul investiției.

Programul Anghel Saligny este un program 100% liberal

Programul Anghel Saligny este un program 100% liberal prin care peste 15 miliarde de euro, ne propunem să fie investite în aproximativ 4000 de obiective de modernizare a rețelelor de drumuri, modernizarea și extindere lor, înființare rețelei de apă și canalizare, respectiv extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale. Am venit cu acest program în august 2021 și din păcate, în septembrie 2021, USR a plecat de la guvernare, refuzând, prin ministrul justiției de atunci, Stelian Ion, să avizeze acel program.

Am avut de fiecare dată parte de echipe foarte bine pregătite, nu ești un lup singuratic, contează foarte mult echipa, contează să distribui responsabilitățile la cât mai mulți, să nu stai pe toate responsabilitățile și să nu faci nimic. Vă dau exemplu de la Ministerul Afacerile Interne, unde în fiecare luni sau ori de câte ori era nevoie, invitam toți secretarii de stat. Avem discuții pe fiecare departament în parte, cu responsabilități pe ce s-a întâmplat în weekend, fiecare cu responsabilitatea lui în parte și temele de actualitate, respectiv proiecția pentru săptămâna în curs, etc.

Nu s-a oprit niciun șantier mare din România

Să nu uităm că se lucra la magistrala de metrou din Drumul Taberei și s-a lucrat până în septembrie, când s-a recepționat prima magistrală de metrou de după Revoluție, cu cele cu nouă stații. Dacă nu greșesc, s-a lucrat la autostradă, s-a lucrat la la centuri, ocolitoare, la drumul expres. Și atunci, cum am reușit să facem lucrurile acestea? Aducând la masa dialogului și a responsabilității directorii de companii, secretari de stat, responsabilii de proiect. Aveam aceste ședințe de progres săptămânale.

Autostrada Transilvania este de departe proiectul meu de suflet

Sigur, autostrada Transilvania este de departe proiectul meu de suflet. Este proiectul care în momentul în care am preluat mandatul era împărțit în 10 loturi. Pe două loturi se lucra și pe celelalte opt fie erau în procedură de licitație, fie erau în diverse stadii blocate in momentul în care am predat mandatul de ministru la Transporturi. Autostrada Transilvania arăta cu totul altfel. Două loturi au fost finalizate și se circula pe aceste loturi. Licitația a fost demarată pentru celelalte loturi care nu erau în procedură de licitație și am semnat contractele de execuție. Când semnez contractul de execuție înseamnă că intri pe traiectoria ireversibilă a implementării, nu mai avem proceduri de contestație ș.a.m.d. Pentru 42km dintre Nădășelu și Poarta Sălajului, principalul tronson din Sălaj, între Nușfalău și Suplacul de Barcău, 14km, lot deja recepționat și pe care se circulă deja astăzi, între Chiribiș și Biharia sunt tronsoane care astăzi sunt în lucru. Iar cei 42km pe Nădășelu,  Zimbor, Poarta Sălajului sunt într-un stadiu de peste 60-70%

Putem vorbi ca anul viitor putem circula pe aproape 55km, aproape 60km autostradă doar în județul Sălaj. Domnul Grindeanu, în urmă cu două-3 săptămâni a inaugurat centura ocolitoare Sud al Timișoarei. Adică știe să taie panglicile, dar nu cred că e nevoie de panglică.

Al 2-lea obiectiv este autostrada Sibiu-Pitești, pentru că, apropo de Grindeanu, că m-ați provocat acum, domnul ministru Grindeanu spunea într-o emisiune recent de televiziune: Domnule, când am preluat eu mandatul de ministru la Transporturi, am găsit niște cioturi pe acolo.  Domnia sa crede că noi avem memoria scurtă. Se înșală. Autostrada Sibiu-Pitești în mandatul meu de ministru al Transporturilor a avut o evoluție cum nu a avut nici până atunci, nici după. Am semnat ordinul de începere pe lotul Sibiu-Boița 14km. Astăzi se circulă pe Sibiu- Boița a însemnat contractul de execuție pe cei 30km între Pitești și Curtea de Argeș. Anul viitor se dau un trafic.

Am scos la licitație celelalte loturi și este cel mai important lucru, pentru că autostrada Sibiu-Pitești era blocată, dacă vă aduceți aminte în tot felul de condiționalități de mediu, de la gândac la lilieci și la alte specii. După ce s-a depășit faza exproprierilor și am primit în 2020 de la Comisia Europeană avizul favorabil, am obținut acordul de mediu și, cel mai important, am obținut primii 800 de milioane de euro finanțare europeană pentru acest obiectiv.

Să spui că nu s-a întâmplat nimic înaintea ta pe Sibiu-Pitești este o retorica PSD.

Al 3-lea obiectiv pe care vreau să-l menționez este autostrada Moldovei, autostrada șapte Ploiești-Buzău, mai departe Pașcani, Suceava. Trecem și la Chișinău.

Autostrada Moldovei a fost o prioritate pentru guvernarea liberală

Aceasta prioritate a fost încă din momentul în care am realizat acel plan investițional 2022-2030, fiind primul proiect ca prioritate de finanțare în PNRR. Ca să transformi această prioritate într-o realitate, noi am făcut un lucru de care beneficiază astăzi cei care conduc Ministerul Transporturilor, și anume am scos la licitație studiul de fezabilitate și proiectul tehnic cu tot ce înseamnă acorde mediu, autorizație de construcție, pentru ca în momentul în care aceste documentații sunt predate la beneficiar, practic cei care au venit după noi au scos la licitație doar execuția, semnând contractul de execuție. A 2-a zi au intrat utilajele în teren.

Motivele pentru care PNL ar trebui să continue la guvernare după alegeri

Sunt multe motive pentru care PNL are obligația să continue la guvernare și eu sunt convins că așa va fi, pentru că ajunsesem la un moment dat cu expunerea de ce a plecat USR și ce variante aveam: varianta Bulgaria sau varianta de a asigura stabilitatea țării și am ales varianta de a rămâne la guvernare cu prim-ministru Nicolae Ciucă. Și foarte bine am făcut pentru că am avut parteneri. Cei de la PSD ne-au au asigurat, alături de noi guvernarea României. Iar anul 2022 rămâne an de referință.

Guvernarea PNL-PSD, cu Ciolacu în frunte, nu s-a încheiat. Poate se încheie în două luni sau mai repede. Nimeni nu cred că dispus să arunce România într-o criză politică guvernamentală cu două luni înainte de alegeri. Dar sigur sunt anumite lucruri pe care noi am spus clar că nu le vom mai face la nivel de decizie politică, la nivel de lideri și cu celor două partide. Guvernarea cu miniștrii liberali, cu tot ce înseamnă actul de guvernare, merge înainte. 2022 a fost anul în care, sub conducerea unui premier liberal, Nicolae Ciucă, România a reușit să atragă peste 23 de miliarde de euro din două surse: investiții străine directe peste 10 miliarde de euro și fonduri europene nerambursabile peste 12-11 miliarde de euro.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: