Câteva zeci de români vor să aibă un rol mai activ în comunitățile din Belgia în care trăiesc și candidează la alegerile locale din acest stat federal important în sistemul european, care au loc duminică 13 octombrie.
Profilele de candidați sunt foarte diverse, de la doctori, psihologi, întreprinzători, avocați la muncitori în construcții. Aceștia au intrat în cursa electorală în multe dintre cele aprope 600 de unități administrativ-teritoriale din Regatul Belgiei, cu atât mai mult cu cât, în unele dintre ele, românii sunt printre cei mai numeroși străini.
Statisticile arată că în capitala Bruxelles, care include 19 comune, românii sunt a doua cea mai mare comunitate de imigranți, după francezi.
Conform legislației electorale din Belgia, care include un vot preferențial, indiferent de locul de pe listă al candidatului, diaspora românească, de aproximativ 200.000 de persoane, poate să își voteze conaționalii.
Cu sprjinul reprezentanților comunității românești din Belgia, Asociația RomBel, Gândul a vorbit cu români stabiliți aici și cu doi dintre cei înscriși pe liste pentru a vedea ce i-a determinat să participe și ce vor să realizeze dacă vor ajunge în administrația locală.
„Merg la vot, normal”, spune Dan Luca, expert în comunicare europeană, român stabilit în Belgia de 27 de ani.
Este unul dintre cei aproximativ 200.000 de români care trăiesc în Regatul Belgiei, conform cifrelor neoficiale avansate de autoritățile române din statul federal, care includ atât persoanele cu dublă cetățenie, rezidenții, cei născuți în Belgia din părinți stabiliți aici și cei neînregistrați, veniți aici sezonier.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News