Secretele celui mai mare pelerinaj, de secole, la Sfânta Parascheva. Ce minuni se ascund în spatele credinței

Sursa foto: Primăria Municipiului Iași

În fiecare an, pelerinajul de la Sfânta Parascheva adună sute de mii de credincioși la Iași, fiind cel mai mare eveniment religios din România. Tradițiile, minunile și semnificațiile legate de această sărbătoare, care are o istorie de secole, rămân profund ancorate în sufletele românilor.

Biserica Ortodoxă Română prăznuiește, an de an, pe 14 octombrie sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. În cinstea ei, timp de o săptămână, are loc un pelerinaj în „Cetatea Moldovei”, care în acest an a început pe 8 octombrie 2024.

Astăzi, 12 octombrie, rândul pelerinilor care așteaptă să se închine la Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și la cele ale Sfântului Pantelimon depășește 6 kilometri.

Moaștele Sfintei Parascheva, considerate făcătoare de minuni, au fost aduse din Constantinopol acum 383 de ani și sunt punctul central al acestei procesiuni, care este cea mai mare din țară datorită numărului mare de participanți și a profundei semnificații spirituale pentru credincioși. Tradiția pelerinajului are rădăcini adânci, dar nimeni nu poate preciza exact când a început. Cu toate acestea, chiar și în timpul regimului comunist, pelerinajul a continuat, iar după Revoluție a crescut în amploare.

Iar la acest pelerinaj 2024, care are loc la Catedrala Mitropolitană Iași, pelerinii au ocazia să se închine nu doar la moaștele Sfintei Parascheva, ci și la cele ale Sfântului Pantelimon, aduse special de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos. Ambele sfinte moaște sunt recunoscute pentru ajutorul oferit celor aflați în suferință trupească și sufletească.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: