Duminică este ultima zi în care turiştii care vin în Braşov mai pot face plimbări cu telecabina pe Tâmpa. De luni, se închide pentru modernizare. Prima linie de telecabină pusă în funcțiune în România va trece prin schimbări majore. Toate piesele, unele vechi de mai bine de 50 de ani, vor fi înlocuite. Lucrările vor fi realizate de o echipă din Elveţia, iar costurile vor ajunge la 11 milioane de euro, din fonduri private. La noua telecabină vor avea acces inclusiv persoanele cu dizabilităţi.
Cei care vor să urce cu telecabina pe Tâmpa o mai pot face în acest weekend, de săptămâna viitoare aceasta urmând să intre într-un proces de modernizare care este estimat a dura până primăvara viitoare, a anunţat Primăria Braşov, citată de Agerpres.
Telefericul din Braşov a fost construit în urmă cu mai bine de 50 de ani
Telefericul din Braşov a fost construit în urmă cu mai bine de 50 de ani, fiind dat în folosinţă în august 1970, iar de atunci a funcţionat permanent, fără intervenţii majore, a precizat sursa citată.
Particularitatea telefericului de pe Tâmpa este faptul că linia de transport nu are stâlpi care să susţină cablurile între cele două staţii ale instalaţiei.
„Până în prezent, instalaţia a mers foarte bine şi a lucrat de la ora 8 dimineaţa până la 24.00, o perioadă când era deschis şi Restaurantul Panoramic. Acum merge 8-10 ore pe zi. Urmează să se modernizeze complet. Se vor schimba toate piesele, toate motoarele, cablul, totul va fi nou”, a explicat Panait Iosif, şeful Telecabinei Tâmpa.
În perioada în care vor avea loc lucrările de modernizare, braşovenii şi turiştii vor putea ajunge în zona de belvedere şi pe vârful Tâmpa pe traseele turistice care leagă oraşul de munte.
Lucrările presupun înlocuirea completă a vechii instalaţii cu o linie de transport pe cablu de ultimă generaţie, păstrând traseul şi staţiile. Noua instalaţie va oferi facilităţi de acces pentru toate categoriile de turişti, inclusiv pentru cele cu mobilitate redusă, iar capacitatea telecabinei va creşte până la un maximum de 450 de persoane/oră.
Lucrările vor fi realizate de către constructorul austriaco-eleveţian Doppelmayr-Garaventa şi sunt suportate, în totalitate, de operatorul privat care deţine această linie de transport pe cablu, Ana Teleferic.
Conform declaraţiilor din aprilie ale patronului Ana Teleferic, George Copos, investiţia se ridică la 11 milioane de euro şi vizează, de asemenea, modernizarea Restaurantului Panoramic, care aparţine companiei Ana Hotels.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News