Geoană, prins din nou cu minciuna: ce relații îl leagă de Marian Vanghelie

Mircea Geoană, Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mircea Geoană este ajutat în campania electorală de toți prietenii săi corupți. Fostul lider PSD nu reușește să se rupă de trecutul controversat, oricât încearcă să păcălească electoratul cu eticheta de „independent”.

Marian Vanghelie, condamnat penal în primă instanță, s-a implicat în campania pentru alegerile prezidențiale și trage sforile pentru Mircea Geoană. Vanghelie a fost primar PSD în Sectorul 5 și foarte bun prieten cu fostul lider PSD. Pe lângă petrecerile împreună, Vanghelie i-a oferit și 3 ceasuri cu o valoare totală de circa 100.000 euro.

O înregistrare publicată în presă dezvăluie că Marian Vanghelie este sigur de victoria lui Geoană la prezidențiale. Fostul primar de sector precizează că a refuzat să „scrie” despre Geoană, când alții i-au cerut să o facă. Cel mai probabil, se referă la faptul că nu l-a denunțat la procurori. În urmă cu un deceniu, denunțurile la DNA între politicieni erau foarte frecvente.

„M. VANGHELIE: Deci Geoană, eu am fost miza lui. Dacă eu scriam de el, pe mine de aia m-au încurcat și m-au nenorocit în toate felurile.

M.VANGHELIE: Toată lumea are relații cu Geoană. N-are nimeni relațiile mele. Și eu nu … bărbați, nu…. Eu, dacă voiam să scriu, el acuma era în Tenerife, nu era arestat, dar nu mai candida.

PERSOANĂ : Cine?

M.VANGHELIE: Geoană. Au fost înnebuniți să scriu de el, orice, orice! Orice mi-au zis. Am făcut 4 luni și 6 zile la domiciliu. Deci el știe foarte bine. Ce nu știe el: (șoptește: e foarte mare…?) Restul de aici…”

Cu alte cuvinte, candidatul „independent” i-ar fi dator lui Vanghelie pentru faptul că nu „a scris” despre el. Vanghelie lasă de înțeles acest lucru și mai precizează că îl cunoaște foarte bine pe Geoană: „cum știu chiloții de pe mine”.

Potrivit înregistrărilor, Vanghelie ar fi strâns și peste 200.000 de semnături pentru candidatura lui Mircea Geoană, dar ulterior acesta a negat și a spus că erau pentru partidul său.

Geoană și Vanghelie, un partid împreună

Mircea Geoană s-a apărat de aceste acuzații, precizând că nu a mai vorbit cu Vanghelie de 12 ani, adică din 2012.

„N-am mai vorbit cu domnul Vanghelie de mai bine de 12 ani, nu a existat niciun fel de contact între mine și domnia sa, niciun fel de mesaj din partea mea către domnul Vanghelie și niciun fel de asociere a mea și a campaniei mele cu aceste conversații”, a spus candidatul la prezidențiale, după apariția înregistrărilor.

Problema fostului lider PSD este că în 2015, adică în urmă cu 9 ani, voia să înființeze un nou partid cu Marian Vanghelie și lansau împreună un grup politic.

Mircea Geoană și Marian Vanghelie au fost excluși din PSD în 2014, iar în 2015 au colaborat împreună pentru a lansa un nou partid. Consiliera lui Geoană înregistrase la OSIM două nume de partid: Partidul Social Democrat Independent şi Partidul Social Democraţiei Independente.

„După o matură şi serioasă gândire am înţeles că, dacă vrem să dăm o şansă noii stângi, nu putem construi pe o temelie putredă. (…) Cum poate cineva să accepte ca principalul partid al stângii sa fie un partid complet nedemocratic?”, spunea Geoană în 2015.

Până la urmă, noul partid s-a numit Partidul Social Românesc – PSRo. Chiar dacă Vanghelie nu avea o funcție în conducerea acelui partid, Geoană a evitat mereu să spună dacă fostul primar era sau nu membru de partid. Fostul lider PSD nici nu a confirmat, nici nu a infirmat prezența lui Vanghelie în acel partid. În acea perioadă, numele lu Vanghelie era ținut secret pentru că fostul primar avea probleme cu justiția, dar Vanghelie era unul dintre dirijorii din umbră.

Tot în 2015, Geoană și Vanghelie lansau împreună platforma „România socială”, care a stat la baza formării noului partid. Evenimentul a avut loc la Romexpo și au participat mai mulți foști lideri PSD. Marian Vanghelie era menționat printre inițiatorii acestui proiect.

După ce și-a înființat noul partid, fostul lider PSD s-a distanța de Vanghelie și l-a lăsat acasă. O altă trădare tipică lui Geoană, după ce a făcut același lucru cu toți cei care l-au ajutat. Noul partid al lui Geoană nu a avut niciun viitor pe scena politică. După dezastrul de la alegerile din 2016, PSRo a fost desființat în 2017.

Preferatul corupților

Un alt corupt al României care este sigur că va câștiga Mircea Geoană este Sorin Ovidiu Vântu, condamnat în numeroase dosare de corupție sau infracțiuni economice. Sorin Ovidiu Vântu a fost unul dintre corupții cei mai influenți, devenind atât sponsor, cât și consilierul lui Geoană. Fostul lider PSD mergea acasă la acesta pentru a primi sfaturi, chiar înainte de votul pentru turul doi de la alegerile prezidențiale din 2009, ceea ce l-a costat victoria.

Sorin Ovidiu Vântu se implică în campania lui Geoană și în 2024 și vrea să-l „ajute” din nou. Condamnatul penal anunță că fostul lider PSD va fi președinte, iar PSD îl va susține la alegeri.

„Se vehiculează că PSD-ul îl va susține pe Geoană pentru funcția de președinte al României. Geoană va fi președintele României. Ciolacu își dă seama că n-are nicio șansă să câștige chiar dacă îl sprijină și mama liberalilor. Și dacă pierde, și sigur va pierde dacă va candida, va pierde și poziția de șef al PSD, și poziția de premier. De aceea am convingerea fermă că îl va sprijini pe Geoană să fie președinte. Și cu sprijinul PSD-ului Geoană va bate tot din primul tur. Deci pregătește-te să îl ai pe Geoană președinte. Și sincer să fiu, cred că va fi un bun președinte. Omul ăsta, chiar dacă nu are carismă politică, omul ăsta gândește, are creier”, a declarat Vântu într-un video.

Cu astfel de prietenii, Mircea Geoană demonstrează în 2024 că nu a învățat nimic din greșelile din trecut și rămâne apropiat de unii dintre cei mai mari corupți.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: