Alegeri parlamentare: cine sunt liberalii care deschid lista la Cluj

Vot
O sectie de votare din judetul Olt. Inquam Photos / Bogdan Danescu

Vineri, 11 octombrie, PNL Cluj și-a depus candidatura pentru alegerile parlamentare la Biroul Electoral Județean (BEJ), după ce la finalul lunii trecute liberalii clujeni liberalii clujeni au aprobat lista candidaților pentru Senat și Camera Deputaților.

Pentru Senat, lista este deschisă de Mircea Abrudean, actualul Secretar General al Guvernului, urmat de Rareș Rusu și Călin Fărgaciu.

Pentru Camera Deputaților, pe primul loc se află Radu Moisin, deputat în funcție, urmat de Ovidiu Cîmpean, secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Mircea Moroșan, primarul din Huedin, Sorin Moldovan, deputat în funcție și Georgiana Sima, președinte TNL Cluj.

Mircea Abrudean

Sursa: Mircea Abrudean, Facebook

Mircea Abrudean deschide lista PNL Cluj pentru Senat. Acesta s-a declarat „onorat” după anunțul liberalilor.

„Sunt onorat că am fost votat în unanimitate de colegii mei din Biroul Politic Județean al PNL Cluj pentru primul loc pe lista de reprezentare în Senatul României”, a declarat Mircea Abrudean.

Abrudean este un funcționar public cu o carieră vastă în administrația publică, atât la nivel central, cât și local. Abrudean s-a născut în Gherla și și-a început educația la Liceul Teoretic „Petru Maior”, unde a obținut o diplomă de bacalaureat și un atestat profesional de programator-ajutor. Ulterior, și-a continuat studiile superioare la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde a absolvit Facultatea de Studii Europene, specializarea Relații Internaționale și Studii Europene.

După finalizarea studiilor universitare, Abrudean a urmat un masterat în Managementul Proiectelor la Școala Națională de Științe Politice și Administrative din București, iar ulterior a participat la cursuri de specializare în accesarea fondurilor europene și dezvoltarea regională la Bruxelles.

Din punct de vedere profesional, cariera sa a început la nivel local, în cadrul Consiliului Județean Cluj, unde a ocupat mai multe funcții legate de relațiile externe și turism, gestionând, de asemenea, proiecte cu finanțare europeană. Experiența sa în cadrul administrației județene a fost completată de o delegare oficială la Bruxelles, unde a reprezentat interesele Clujului pe lângă instituțiile europene.

Ascensiunea sa a continuat în 2019, când a fost numit prefect al județului Cluj, o funcție importantă în care a reprezentat Guvernul la nivel județean și a coordonat activitatea serviciilor publice deconcentrate, precum și gestionarea situațiilor de urgență.

Ulterior, Abrudean s-a mutat la București, unde a deținut funcții cheie în cadrul Guvernului României. A fost secretar general adjunct și apoi secretar general al Guvernului, cu rang de ministru, fiind responsabil de coordonarea activităților administrative și gestionarea Secretariatului General. De asemenea, a fost șeful Cancelariei Prim-Ministrului și președintele Comisiei pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe, contribuind la reglementarea și autorizarea investițiilor străine în România.

Potrivit declarației sale de avere, Abrudean are un teren agricol și un apartament în Cluj. Acesta deține și o colecție de ceasuri în valoare de 15.000 de euro. În conturi acesta are peste jumătate de milion de lei. De asemenea, acesta are datorii de peste un milion de lei.

Radu Moisin

Radu Moisin
Radu Moisin / caputură foto

Radu-Marin Moisin este un avocat și politician român cu o vastă experiență în administrația publică și domeniul juridic. Provenind din Cluj-Napoca, și-a construit o carieră solidă în jurul activităților publice locale, fiind implicat atât în funcții executive la nivelul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, cât și în consiliul local, în paralel cu activitatea sa profesională ca avocat.

Moisin a urmat studiile liceale la prestigiosul Colegiu Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, pe care le-a finalizat în 2001. Apoi, a urmat Facultatea de Drept la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde a obținut o diplomă în drept comunitar în 2005. Studiile sale au acoperit discipline esențiale, cum ar fi dreptul constituțional, civil, penal și administrativ, ceea ce i-a conferit o pregătire solidă în domeniul juridic. În 2005-2006, și-a completat educația cu un master în științe administrative la aceeași universitate. De asemenea, a început studii doctorale în politici publice, cu o lucrare axată pe „Politici Publice în Medicina de Urgență”, dar a renunțat la acestea.

În domeniul juridic, Radu Moisin a activat ca avocat asociat în cadrul Societății Civile de Avocați „Șomlea și Asociații” (anterior „Nistorescu, Șomlea și Asociații”) și ca avocat titular al propriului Cabinet Individual de Avocatură. Moisin și-a început activitatea de avocat definitiv în 2012, după o pauză de câțiva ani între 2009 și 2012, când a suspendat temporar activitatea la cerere pentru a se dedica funcțiilor publice.

Implicarea lui Radu Moisin în administrația publică a fost una extensivă. Prima funcție notabilă a fost în 2004, când a început să lucreze ca referent și inspector de specialitate la Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Ulterior, în 2005, a devenit director adjunct la Direcția Poliției Comunitare din cadrul primăriei, având un rol activ în comisii importante, cum ar fi Comisia de autorizări și orare de funcționare și Comandamentul de iarnă.

Ascensiunea sa în administrația locală a culminat în 2009, când a fost numit viceprimar al Municipiului Cluj-Napoca. În această funcție, a avut un rol cheie în implementarea politicilor publice locale. În 2011, Moisin a devenit primar interimar al Clujului, o poziție care i-a permis să conducă direct municipalitatea până în iunie 2012. După această perioadă, a continuat să fie un membru activ al Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca până în 2020. În calitate de consilier local, a fost președinte al Comisiei de validare și al Comisiei de administrație publică, probleme juridice, servicii publice și comerț, având o influență semnificativă în procesele decizionale administrative ale orașului.

Potrivit declarației sale de avere, Radu Moisin deține două terenuri intravilane în Cluj Napoca și un teren agricol în Mărișel, județul Cluj. Acesta mai are 4 apartamente în Cluj și două autoturisme Mercedes. În conturi acesta are peste 100.000 de lei și 20.000 de euro.

Ovidiu Câmpean

Ovidiu Câmpean
Ovidiu Câmpean / Facebook

Ovidiu Câmpean are și el o vastă experiență în administrația publică și dezvoltarea proiectelor comunitare, activând în funcții de conducere în cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Cariera sa se distinge prin implicarea activă în gestionarea proiectelor de dezvoltare locală, comunicare și relații comunitare, precum și prin formarea sa academică în domeniile științelor politice, relațiilor internaționale și studiilor europene.

Câmpean a absolvit Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca în 2003, cu specializarea în profil uman bilingv, franceză. Ulterior, și-a continuat studiile la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), unde a obținut o licență în științe politice în 2007. Pe parcursul studiilor universitare, a beneficiat de o bursă Erasmus la Universitatea Montesquieu Bordeaux IV, unde a studiat dreptul și științele politice.

Câmpean a continuat cu un master în studii politice europene comparate la UBB și un master de cercetare în științe politice la Université Paris Est Marne-la-Vallée, realizate în cotutelă. A obținut ulterior un doctorat în relații internaționale și studii europene, consolidându-și cunoștințele în domeniul politicilor europene și internaționale.

De asemenea, a urmat cursuri și stagii de formare axate pe achiziții publice, management de proiect și dezvoltare comunitară, la instituții precum Ministerul Administrației și Internelor din România și École Nationale d’Administration (ENA) din Paris.

Ovidiu Câmpean a început activitatea profesională în 2006, când a devenit inspector de specialitate la Direcția de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. După doi ani, în 2008, a fost numit inspector în Biroul Achiziții Publice, unde a coordonat procesele de achiziție pentru proiectele derulate de primărie.

Între 2010 și 2012, a deținut funcția de Șef al Serviciului de Relații Comunitare și Turism, având o contribuție importantă în dezvoltarea relațiilor comunitare și promovarea orașului Cluj-Napoca ca destinație turistică. În 2012, Câmpean a fost promovat la poziția de Director al Direcției de Comunicare, Dezvoltare Locală și Management Proiecte din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. În această funcție, a coordonat proiecte de dezvoltare locală de amploare, fiind responsabil de implementarea inițiativelor strategice pentru dezvoltarea municipiului.

Potrivit declarației sale de avere, acesta deține un apartament în Cluj din 2021 și un autoturism Volvo tot din 2021. Acesta are și numeroase investiții care trec de 200.000 de lei.

Lista completă PNL Cluj

Pentru Senatul României

  1. Abrudean Mircea
  2. Rusu Rareș
  3. Fărgaciu Călin
  4. Bălașa Dana
  5. Moga Bogdan
  6. Marcu Valtăr

Pentru Camera Deputaților

  1. Moisin Radu
  2. Câmpean Ovidiu
  3. Moroșan Mircea
  4. Moldovan Sorin
  5. Sima Georgiana
  6. Constantea Radu
  7. Belce Cristina
  8. Gliga Florin
  9. Călian Petru
  10. Vaida Ovidiu
  11. Baciu Adriana
  12. Țiriac Paul
  13. Șeica George.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: