De la ce a pornit uriașul scandal dintre Nicușor Dan și Daniel Băluță. Pericolul din Piața Unirii

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Toate utilajele și gardurile montate luni la ordinul primarului Daniel Băluță (PSD, Sectorul 4) au fost îndepărtate din Parcul Unirii de edilul general Nicușor Dan. Dar pericolul din Piață a rămas. Planșeul de aici este într-un stadiu avansat de degradare și se poate prăbuși oricând.

Lucrările de refacere a Planșeului Unirii au stârnit un scandal monstru între primarul general al Capitalei, Nicușor Dan și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță. Aceștia au schimbat replici acide în ultima vreme, însă ieri, conflictul a escaladat până în momentul în care a fost nevoie de intervenția forțelor de ordine.

Planșeul Unirii este motivul pentru care cei doi primari s-au certat ieri toată ziua. Daniel Băluță, primarul sectorului 4 anunța luni dimineață începerea lucrărilor de refacere la Planșeul Unirii, pe baza unei autorizații de construcție emise de urgență de Primăria Sectorului 3. Asta pentru că Planșeul Unirii reprezintă un „pericol public”, după cum spun experții, iar zona ar aparține Apelor Române. În schimb, Nicușor Dan insistă că zona este proprietatea Primăriei Municipiului București, potrivit Adevărul

Nu o dată, Băluță a acuzat că Primăria Municipiului București refuză să acorde autorizația de construire pentru refacerea Planșeului Unirii susținând că Primăria Sectorului 4 nu a emis toate avizele necesare și că „niciunul dintre documente nu justifică eliberarea în regim de urgenţă a autorizaţiei”.  O autorizare de urgență ar permite obținerea rapidă a avizelor, în timp ce o autorizație normală durează între 30 și 60 de zile, necesitând aprobările instituțiilor de specialitate.

De ce Piața Unirii reprezintă un „pericol public”

Mai mulți care au analizat zona susțin că anumite porțiuni din Planșeul Unirii reprezintă un pericol pentru cetățeni.

Acesta este într-un stadiu avansat de degradare, iar experții atrag atenția că deteriorarea a ajuns la nivelul 5, ceea ce reprezintă un risc major pentru bucureșteni, având în vedere că structura are aproape 100 de ani.

Expertul tehnic Mihai Predescu a recomandat începerea urgentă a lucrărilor de reabilitare, având în vedere riscurile de cedare a structurii sub trafic.

Cu certitudine, unele zone din planșeul podului peste răul Dâmbovița se constituie în ceea ce se poate numi «pericol public» întrucât cedarea lor poate conduce la pierderi de vieți omenești. Definirea exactă a acestora nu se poate face decât după georeferențierea imaginilor fotografice pe traseul podului, lucru destul de dificil de realizat în contextul accesului în zona, însă se poate afirmă totuși că zona critică se află în apropierea intersecției cu pasajul subteran Unirii, acolo unde s-au evidențiat două fundații care prezintă toate caracteristicile unor ruperi de material”,  potrivit experților.

În plus, infiltrațiile din râul Dâmbovița, situate în spatele culelor existente, pot provoca, pe parcursul timpului, cedări ale terenului de fundație al clădirilor din zonă.

„Acest lucru este foarte dificil de estimat în prezent însă din coroborarea informațiilor obținute atât la vizitele tehnice de sub planșeu cât și la reparațiile efectuate la fântânile din zona rezultă că aceste infiltrații cel mai probabil au avut loc și nu sunt în prezent stopate. Consecințele unor astfel de cedări sau chiar numai slabiri ale terenului de fundare considerăm că sunt evidente mai ales că Bucureștiul se află într-o zona seismică majoră”, indica expertul.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: